Την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων της Χαμάς στην Αίγυπτο διέταξε δικαστήριο του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση – σε συνέχεια, ουσιαστικά, των ανάλογων κινήσεων για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους η νέα αιγυπτιακή ηγεσία έχει κατηγορήσει και για συνεργασία με την Χαμάς. Έντονη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης που υποστηρίζει ότι η απόφαση στρέφεται «εναντίον του αγώνα των Παλαιστίνιων».

Ads

 
Αιγυπτιακό δικαστήριο κατέστησε παράνομη τη δραστηριότητα της Χαμάς στη χώρα, διέταξε το κλείσιμο των γραφείων και των αντιπροσωπειών της και απαγόρευσε κάθε συνεργασία μαζί της. Οι σχέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων με τη Χαμάς έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη των στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος, με πρώτον τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.
 
Μία από τις δίκες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος του Μόρσι αφορά την υποτιθέμενη συνεργασία του με τη Χαμάς για την απόδρασή του από τη φυλακή το 2011. Σε αυτήν, όπως και σε δεύτερη δίκη στην οποία εμπλέκεται ο ανατραπείς πρόεδρος, συγκατηγορούμενοί του είναι και μέλη της Χαμάς.
 
Η Χαμάς από την πλευρά της καταδίκασε την Τρίτη την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να απαγορεύσει τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκεται ο ίδιος ο αγώνας της «παλαιστινιακής αντίστασης».
 
«Η απόφαση τραυματίζει την εικόνα της Αιγύπτου και το ρόλο της σε σχέση με την παλαιστινιακή υπόθεση. Αντανακλά μια μορφή εναντίωσης στην παλαιστινιακή αντίσταση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας.