Η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών που παραμένουν εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη για 14η ημέρα, έχει αρχίσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η διαδικασία ίσως ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 24ωρο κι αυτό γιατί οι συνθήκες δυσχαιρένουν και οι διασώστες έχουν τέσσερις ημέρες το πολύ στη διάθεσή τους. 

Ads

Οι αρχές της χώρας δίνουν αγώνα δρόμου καθώς πρέπει να προλάβουν τις επικείμενες σφοδρές βροχοπτώσεις που αναμένονται. Επιπλέον το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά λιγοστεύει ενώ η ανησυχία για το αν τα παιδιά, καταπονημένα και υποσιτισμένα, θα είναι σε θέση να κολυμπήσουν στις επικίνδυνες στοές κορυφώνεται. Πάντως η απάντληση υδάτων βοηθά την επιχείρηση να προχωρήσει πιο γρήγορα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι διασώστες θα επικεντρωθούν στη μείωση των κινδύνων της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρις ότου η βροχή ή ακόμη χειρότερο ο τοξικός αέρας μέσα στο θάλαμο τους αναγκάσει να ενεργήσουν πιο άμεσα.

«Οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες από σήμερα είναι πιο ευνοϊκές για την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης όπου θα υλοποιηθεί ένα από τα σχέδια δράσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας που βρίσκεται το σπήλαιο. «Αν περιμένουμε πολύ περισσότερο, δεν ξέρουμε πόσο θα βρέξει», πρόσθεσε.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι το σχέδιο του Έλον Μασκ για τον απεγκλωβισμό των παιδιών στην Ταϊλάνδη