Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι είναι «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία» τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου, κατήγγειλε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο’ Μπράιεν.

Ads

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης «είναι έτοιμο να καταρρεύσει πλήρως».

Τα περισσότερα από 100.000 παιδιά που ζουν στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα, είναι «τα πιο ευάλωτα, αυτά που υποφέρουν περισσότερο», τόνισε ο ίδιος.

Λόγω της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι «τα τρόφιμα σπανίζουν». Οι μερίδες που υπάρχουν αρκούν για να τραφούν 40.000 άνθρωποι για έναν μήνα», εξήγησε ο Ο’ Μπράιεν. Έκανε μάλιστα λόγο για «περιπτώσεις θανάτων από υποσιτισμό, από ασθένειες ή από δηλητηριάσεις» μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

Ads

Το νερό αρχίζει επίσης να σπανίζει και αναμένεται «άμεση και δραματική αύξηση» ορισμένων ασθενειών, συνέχισε.

«Κάποια μέρα, δεν θα υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτούν τα άτομα και οι θεσμοί που, με κυνικό και ανηλεή τρόπο, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου», είπε, ζητώντας να συγκεντρωθούν αποδείξεις ώστε κάποτε να δικαστούν οι υπεύθυνοι.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να παράσχει αρωγή στους αμάχους του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού που δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από τον Ιούλιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί η εκεχειρία ή τουλάχιστον να συμφωνηθούν «48ωρες παύσεις του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους κάθε εβδομάδα.

«Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν, όλοι ακούμε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια», συνέχισε καλώντας το Συμβούλιο «να δράσει άμεσα» και να μην ανέχεται «την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, κατέληξε.