Βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ακραίοι σουνίτες ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί στη Συρία να αποκεφαλίζουν ένα 12χρονο αγόρι με την κατηγορία πως είναι κατάσκοπος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, δόθηκε στη δημοσιότητα από τους ίδιους τους δράστες της κτηνωδίας.

Ads

Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και όπως αναφέρει το Al Jazeera, πριν από την αποτρόπαιη σφαγή, οι μαχητές της οργάνωσης Nour al-Din al-Zinki δείχνουν το τρομαγμένο αγόρι (φωτογραφία) και το κατηγορούν πως είναι μέλος της Liwa al-Quds, μιας παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας, που συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Άσαντ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τον 12χρονο Αμπντουλάχ Ισσα και η Liwa al-Quds δήλωσε πως δεν ήταν μέλος της. «Ζούσε στην Αλ Μασχάντ, μια περιοχή στην επαρχία του Χαλεπίου, με την οικογένειά του. Είναι μία από τις πολλές φτωχές οικογενείς που ζουν στην περιοχή την οποία ελέγχουν οι τρομοκράτες», ανέφερε η Liwa al-Quds και πρόσθεσε πως το αγόρι ήταν άρρωστο.

Στο βίντεο ένας από τους τζιχαντιστές φωνάζει: «Μας έστειλε παιδιά (σημ: ο Μπασάρ Αλ Άσαντ) σήμερα. Δεν έχει πλέον άντρες». «Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο Χανταράτ», συνεχίζει αναφερόμενος στην βόρεια πόλη της επαρχίας του Χαλεπίου, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ τζιχαντιστικών και κυβερνητικών δυνάμεων. «Ο Αλάχ είναι μεγάλος» (Αλαχου Ακμπάρ), φωνάζουν όλοι μαζί.

Ads

Η οργάνωση Nour al-Din al-Zinki, σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, αντιδρώντας στην κτηνωδία των μελών της, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τη δολοφονία του μικρού αγοριού, αποδίδοντάς την σε προσωπικές ενέργειες και όχι στη δράση της οργάνωσης.

Ποια είναι η οργάνωση Nour al-Din al-Zinki

Η Nour al-Din al-Zinki έχει έντονη παρουσία στις μάχες στην επαρχία του Χαλεπίου ενάντια στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, και μαζί με άλλες οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, έχει κατηγορηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η οργάνωση, όπως αναφέρει το Al Jazeera στο δημοσίευμα του επικαλούμενο μαρτυρίες από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε στο παρελθόν λάβει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Τουρκία, καθώς αποτελούσε μέλος αντικαθεστωτικής συμμαχίας, που εναντιωνόταν στη δράση του ISIS, της ισχυρότερης σήμερα τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ. Η διεθνής υποστήριξη τερματίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 2015 όταν η οργάνωση εντάχθηκε σε πιο ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, που εμπλέκονταν σε βασανιστήρια και απαγωγές εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.