Η ιστορία είναι δραματική και οι εικόνες των παιδιών μεταναστών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό προκαλούν οργή και βαθιά θλίψη.

Ads

Tην Τετάρτη και μετά τη διεθνή κατακραυγή, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικά ένα εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει ότι τα μέλη των οικογενειών μεταναστών, που πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, θα παραμένουν μαζί με τις οικογένειές τους κατά την κράτησή τους. Βάσει του διατάγματος, στις οικογένειες αυτές θα δίνεται προτεραιότητα προκειμένου να εξετασθεί ο φάκελός τους από τις μεταναστευτικές αρχές.

Πρόκειται όμως απλά για μια «τακτική υποχώρηση» καθώς η εμμονή του με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στο μεταναστευτικό, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Το μήνυμα εστάλη εξάλλου και από αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης: «Η πολιτική της “μηδενικής ανοχής” της κυβέρνησης Τραμπ δεν πρόκειται να τερματιστεί».

Παιδιά σε κλουβιά – «Μόνο κλάμα ακούγεται»

Ads

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών ότι «στηρίζει κατά 1.000% τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στον τομέα της μετανάστευσης», που υπάγονται στο περίφημο πλέον δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που είχε υιοθετηθεί ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσεται το μεγαλεπήβολο πλάνο της ανέγερσης του διάσημου τείχους που θα χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό και που πολλοί Αμερικανοί πολίτες υποστηρίζουν.

Όμως φαίνεται πως η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει δριμεία κριτική και καταδίκες, τόσο από την πλευρά των Δημοκρατικών, όσο και από το δικό του κόμμα. Αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και καιρό. Μέρος αυτής της πολιτικής ήταν και ο διαχωρισμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα της χώρας.

Αφότου ανακοινώθηκε η πλήρης υιοθέτηση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στις αρχές Μαΐου, 2.342 παιδιά και ανήλικοι παράτυποι μετανάστες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, το χρονικό διάστημα από την 5η Μαΐου ως και την 9η Ιουνίου. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες που προέρχονται από την κεντρική Αμερική και που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τα περιστατικά βίας που βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ στέλνουν με τη βία τα μικρά παιδιά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε τουλάχιστον τρία κέντρα κράτησης που βρίσκονται στο νότιο Τέξας. Δικηγόροι και γιατροί που έχουν επισκεφθεί τα κέντρα στην περιοχή της κοιλάδας Rio Grande ανέφεραν πως το μόνο που ακούγεται σε αυτούς τους χώρους είναι το κλάμα παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μάλιστα τα παιδιά κρατούνται ακόμη και μέσα σε κλουβιά, γεγονός που πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα οργής και αντιδράσεις ακόμα και εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Ο Kay Bellor, αντιπρόεδρος για τα προγράμματα της Λουθηριανής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Η σκέψη ότι κρατούνται τόσο μικρά παιδιά; Θέλω να πω, είναι δύσκολο για μένα να το χωνέψω. Κρατούνται νήπια!».

Από την άλλη ο Steven Wagner, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, επιχείρησε να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική κατάσταση: «Έχουμε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για την παροχή φροντίδας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και παιδιά “τρυφερής ηλικίας”, αυτά δηλαδή κάτω των 13 ετών, που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία». «Δεν είναι καθ’ εαυτές κρατικές εγκαταστάσεις, ενώ διαθέτουν πολύ καλά εκπαιδευμένους ιατρούς, πληρούν τα πρότυπα χορήγησης αδειών από το κράτος για τις υπηρεσίες πρόνοιας παιδιών και είναι στελεχωμένες από άτομα που γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ιδιαίτερα των νεότερων παιδιών», υποστήριξε.

Παιδιά μεταφέρθηκαν κρυφά στη Νέα Υόρκη

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο  προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι «παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα» των παιδιών και των οικογενειών τους.

Μια άλλη πτυχή αυτής της κτηνωδίας αποκαλύφθηκε μέσω ενός βίντεο που κατέγραψε κρυφή μεταμεσονύχτια μεταφορά παιδιών σε κέντρα κράτησης στη Νέα Υόρκη. Το τηλεοπτικό κανάλι New York 1 μετέδωσε βίντεο που δείχνει πέντε κοριτσάκια, συνοδευόμενα από ενήλικους, να περπατούν γύρω στα ξημερώματα και να κατευθύνονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Χάρλεμ.

Τα παιδιά μιλούσαν ισπανικά.  Το κανάλι έδειξε επίσης ένα άλλο βίντεο, με παιδιά να βγαίνουν από το κέντρο φιλοξενίας μία ώρα αργότερα, με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουβέρτες, έτσι που είναι αδύνατον να αναγνωριστούν. Το κέντρο αυτό, που ανήκει στην οργάνωση Cayuga Centers, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News, που επικαλείται μια ομοσπονδιακή πηγή, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν σταλεί ήδη στη Νέα Υόρκη.

Η προπαγάνδα του Fox και οι «θερινές κατασκηνώσεις» 

Και ενώ ο Τραμπ δεχόταν επιθέσεις το αγαπημένο του Fox News ανέλαβε την προπαγάνδα υπεράσπισης. Ρεπορτάζ του καναλιού παρομοίαζαν τα κέντρα κράτησης των παιδιών με «θερινές κατασκηνώσεις» ενώ σχολιαστές αμφισβητούσαν ακόμη και τη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους. «Που ξέρετε ότι είναι παιδιά τους; Που ξέρετε πως απλώς δεν τα χρησιμοποιούν για να περάσουν στις ΗΠΑ», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθεταν. Οι αντιδράσεις, όμως, ακόμη και μεταξύ των ακραία συντηρητικών τηλεθεατών του Fox, ήταν σφοδρές και η προπαγάνδα έλαβε τέλος. 

Ανάλογη ήταν και η στάση του Τραμπ μέχρι τελικά να εξαναγκαστεί να υπογράψει το διάταγμα. Όταν ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις ο Τραμπ εξαπέλυσε βολές στο twitter κατά των Δημοκρατικών, τους οποίους κατέδειξε ως «υπεύθυνους για τη μη ύπαρξη συμφωνίας σε ένα συνολικό νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ζήτημα». Δεν δίστασε μάλιστα να γράψει ότι «τα παιδιά χρησιμοποιούνται από μερικούς από τους χειρότερους εγκληματίες στη γη ως μέσον για να μπουν στη χώρα μας».

Βολές εξαπέλυσε όμως και στην Ευρώπη: «Ο γερμανικός λαός στρέφεται εναντίον των ηγετών του (…) Η εγκληματικότητα στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη το γεγονός ότι αφήνονται να μπουν εκατομμύρια άνθρωποι που τόσο έντονα και βίαια αλλάζουν την κουλτούρα τους!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καγκελάριος Merkel με τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους, λόγω μεταναστευτικού.

«Δεν θέλουμε αυτό που συμβαίνει με τη μετανάστευση στην Ευρώπη να συμβεί στις ΗΠΑ!», έγραψε στη συνέχεια, ενώ λίγο αργότερα, στην έναρξη της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν καταυλισμός προσφύγων».

Και ενώ οι αντιδράσεις αυξάνονταν, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο που έλαβε χώρα την Τρίτη, ο Τραμπ αποφάσισε να ρίξει τους τόνους και εμφανίστηκε με μια πιο μετριοπαθή στάση μεταθέτοντας την ευθύνη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα για την ακύρωση του σχετικού νόμου.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμη και με τα μέλη της οικογένειάς του. Η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ είχε απευθύνει έκκληση προς αυτόν να σταματήσει να χωρίζει οικογένειες προσφύγων. Αντίστοιχη ήταν προηγουμένως και η στάση της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, που μέσω της εκπροσώπου της είχε δηλώσει τα εξής, διαφωνώντας ουσιαστικά ανοιχτά με την πολιτική του συζύγου της: «Η κυρία Τραμπ απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να απομακρύνονται από την οικογένειά τους και ελπίζει πως τα δύο στρατόπεδα στο Κογκρέσο θα μπορέσουν εντέλει να καταλήξουν σε συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση. Πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια χώρα που τηρεί όλους τους νόμους, αλλά και μια χώρα που κυβερνά με καρδιά».

Πρωτοφανείς εικόνες σημειώθηκαν όμως και στο Καπιτώλιο. Υπάλληλος ακούστηκε να φωνάζει «άντε γαμ@@σου πρόεδρε», ενώ καθώς ο Τραμπ αποχωρούσε από τη συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σπάνια εκδήλωση διαμαρτυρίας από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Μέλη των Δημοκρατικών φώναζαν στον αμερικανό Πρόεδρο να εγκαταλείψει την πολιτική μετανάστευσης που ακολουθεί, ενώ έφεραν πλακάτ που έγραφαν πάνω: «Οι οικογένειες μαζί». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ ανέφερε: «Είχαμε μια μεγάλη συνάντηση. Αυτοί είναι νόμοι που παρακάμπτονται εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες. Αλλά είχαμε μια μεγάλη συνάντηση».

Σχετικά με τη στάση της κοινής γνώμης, δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Αμερικανούς στηρίζουν την πολιτική αυτή. Μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σωστή, ενώ το 57% δήλωσε αντίθετο. Το υπόλοιπο 15% δεν είχε άποψη.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Νίκι Χέιλι, προκαλώντας για ακόμη μία φορά διεθνείς αντιδράσεις.