Ads

Σε όλη τη Μέση Ανατολή εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις οργής ενάντια στις ΗΠΑ με αφορμή την ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» αμερικανικής παραγωγής που προσβάλει, όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, τον Μωάμεθ. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ιράν, την Υεμένη, την Τυνησία, στο Σουδάν, τη Γάζα και την Αίγυπτο. Χτες στη Βεγγάζη στη Λιβύη πυρπολήθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία, μεταξύ αυτών και ο αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς.

 
Στη Σαναά στην Υεμένη διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας το μεσημέρι της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από αστυνομικά πυρά.
 
Το πλήθος προκάλεσε ζημιές και έσπασε τα τζάμια του κτιρίου. Σύμφωνα με το Al Jazeera διπλωματικά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, όταν οι διαδηλωτές έσπασαν την πύλη της πρεσβείας και επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δήλωσε συντετριμμένος και εξέφρασε «τη λύπη του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον αμερικανικό λαό». Ο Χάντι έδωσε εξάλλου εντολή για τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ads

Στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στην Αμερική» και ζητώντας τον θάνατο του παραγωγού της ταινίας. Η συγκέντρωση, όπως τονίζεται στο AL Jazeera, πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας, όπου εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Ιράν.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, νέα επεισόδια ξέσπασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, παρά την έκκληση της αιγυπτιακής ηγεσίας για «ψυχραιμία».
 
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες μολότοφ και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μετά τον πετροπόλεμο που ακολούθησε. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Ο περίβολος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο προστατευόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετά τα επεισόδια της Τρίτης, οπότε και διαδηλωτές, κατά την πρώτη συγκέντρωση για την ταινία, είχαν εισβάλει στο χώρο της πρεσβείας, κατεβάζοντας την αμερικανική σημαία και αντικαθιστώντας την με πανό θρησκευτικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσι καταδίκασε την ταινία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. «Αρνούμαστε κάθε προσβολή του προφήτη μας. Καταδικάζουμε όσους βρίζουν τον προφήτη μας», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι «καθήκον μας να προστατεύσουμε τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Σας καλώ όλους να μην παρανομήσετε, να μην επιτεθείτε  στις πρεσβείες». Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα στο οποίο ανήκει ο Μόρσι, ζήτησαν τη διεξαγωγή αύριο ειρηνικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής. 
 
Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες, κάτι που συνέβη και στη Γάζα. Η Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για την ταινία. Διαδηλώσεις έγναν και στο Ιράκ ύστερα από αίτημα του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε εν γένει τις βλάσφημες ενέργειες και ιδιαιτέρως την ταινία αυτή.  

Στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, μερικές δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική και δεν αναφέρθηκαν περιστατικά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα με τα οποία καταδίκαζαν την ταινία.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τις πολιτικές ηγεσίες σε Αίγυπτο και Λιβύη, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την προστασία των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του διπλωματικού προσωπικού, ενώ κάλεσε τη Λιβύη σε συνεργασία για τον εντοπισμό των υπευθύνων της επίθεσης στην πρεσβεία που οδήγησε στον θάνατο του αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς. 

Σημειώνεται πως η Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων«Τέσσερις άνδρες κρατούνται και τους ανακρίνουμε επειδή υπάρχουν υποψίες ότι παρότρυναν τα επεισόδια στο προξενείο», είπε ο υπουργός Ουανίς Σαρίφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εκτίμησε σήμερα ότι η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη την Τρίτη θα μπορούσε να είναι έργο «τρομοκρατικών κινημάτων». «Θα πρέπει όμως να αναμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών για να είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από μια ταινία που θεωρήθηκε πως προσβάλει τον Μωάμεθ με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων». Σύμφωνα με το Spiegel η επίμαχη ταινία αποσπάσματα της οποίας κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, παρουσιάζει τον Μωάμεθ ως παιδόφιλο,  ηδονιστή, γυναικά και απατεώνα, ενώ οι πιστοί σε αυτόν παρουσιάζονται ως βίαιοι και αδαείς, που ακολουθούν δουλικά τον Μωάμεθ. Παράλληλα, η ταινία αμφισβητεί την πεποίθηση των Μουσουλμάνων ότι το Κοράνι αποτελεί θεία αποκάλυψη.
 
Όπως αναφέρει το Spiegel, o δημιουργός της ταινίας, ο 56χρονος Ισραηλινός Εβραίος Σαμ Μπάσιλ, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η ταινία κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δώρισαν περισσότεροι από 100 Εβραίοι υποστηρικτές. Για τον σκηνοθέτη, «Το Ισλάμ είναι καρκίνος. Τελεία!».
 
Οι αντιδράσεις όμως, γράφει το Spiegel, ξεκίνησαν μετά την υποστήριξη της ταινίας από δύο πρόσωπα μισητά για πολλούς Μουσουλμάνους. Ο ένας είναι ο Morris Sadek, ένας Κόπτης Χριστιανός από την Αίγυπτο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα Αραβικά ως «τη γλώσσα των εισβολέων», υποστηρίζει πως η Αίγυπτος θα πρέπει να υιοθετήσει την αρχαία κοπτική γλώσσα και ζητά την εγκαθίδρυση μιας παράλληλης χριστιανικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο. Η αιγυπτιακή υπηκοότητά του ανακλήθηκε πέρυσι λόγω των θέσεών του και πλέον ζει στις ΗΠΑ.
 
Μαζί με τον Sadek, τη στήριξή του στην ταινία εξέφρασε και ο Ευαγγελιστής πάστορας Terry Jones, γνωστός για το μίσος του για το Ισλάμ. Ο πάστορας έγινε γνωστός πέρυσι όταν έβαλε φωτιά σε ένα αντίτυπο του Κορανίου μέσα στην εκκλησία του. Μετά την πράξη αυτή, ακολούθησαν βίαια επεισόδια στον Αφγανιστάν με νεκρούς και τραυματίες.

Εικόνες του νεκρού αμερικανού πρέσβη
 
Το ΑΚΝΝ news έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον νεκρό αμερικανό πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς, την ώρα που τον σέρνουν έξω από την πρεσβεία.

image

image

* Φωτογραφίες από το RT