O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση. Απορρίπτει τις κατηγορίες της Ρωσίας για υποστήριξη εκ Τουρκίας του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζει ότι το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Άσαντ και οι σύμμαχοί του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι εκείνη που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την κατάρριψη ξένων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ads

«Αν σημειωθεί και άλλη παραβίαση του εναέριου χώρου μας, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το αεροσκάφος κατερρίφθη στα πλαίσια των κανόνων εμπλοκής» είπε χαρακτηριστικά. 

«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας, οι ένοπλες δυνάμεις μας, απλώς εκπλήρωσαν το καθήκον τους» πρόσθεσε και είπε ότι ο Πούτιν δεν του απάντησε στο τηλέφωνο ενώ εκείνος τον κάλεσε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο από γνωστές πηγές, και προκάλεσε όσους την κατηγορούν (χωρίς να αναφερθεί ανοιχτά στη Ρωσία) για το αντίθετο, να το αποδείξουν.

Ads

Κατηγόρησε τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ως πρόσχημα για να χτυπήσει οργανώσεις της αντιπολίτευσης και να υποστηρίξει τον Άσαντ και επέμεινε ότι η Τουρκία ηγείται της πιο σοβαρής μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την μετριοπαθή αντιπολίτευση και τους Τουρκομάνους που μάχονται κατά του καθεστώτος στη Συρία. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια απάντηση του Ερντογάν στον Πούτιν που νωρίτερα εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ηγεσίας της Τουρκίας, τονίζοντας πως σκόπιμα οδηγεί τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο. Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία ή να την αποζημιώση για την κατάρριψη του μαχητικού της.