Πόλεμος μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο και δημάρχων – ανταρτών ανά την επικράτεια έχει ξεσπάσει με το μήλο της έριδας να είναι η αναγνώριση των γάμων ομοφυλοφίλων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό από το ιταλικό κράτος.

Ads

Ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας, Ινιάτσιο Μαρίνο, κατάφερε νέο πλήγμα στην κυβέρνηση χθες, εγγράφοντας στα μητρώα του δήμου της Αιώνιας Πόλης 16 γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών που έχουν τελεσθεί στο εξωτερικό. Η εγγραφή μάλιστα τελέστηκε με όλες τις ανάλογες τελετουργίες στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρώμης, παρουσία και των 16 ζευγαριών – 11 αποτελούμενα από άνδρες και 5 από γυναίκες. Στην ίδια κίνηση του Μαρίνο, έχουν προχωρήσει, τις τελευταίες ημέρες οι δήμαρχοι του Μιλάνο, της Μπολόνια και της Νάπολης σε μία προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις για τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.

«Ο δήμαρχος Μαρίνο μοιράζει μόνον αυτόγραφα, η σημερινή τελετή δεν έχει καμία αξία, διότι δεν προβλέπεται από την νομοθεσία της χώρας» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, για να λάβει κυβερνητική απάντηση από την υπουργό Παιδείας. Η Στεφάνια Τζαννίνι απάντησε στον συνάδελφό της μέσω διαδικτύου ότι «η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών είναι μια απτή απόδειξη πολιτιστικής προόδου την οποία η Ιταλία προσφέρει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να προωθήσει την έγκριση «ενισχυμένης αναγνώρισης» των γκέι ζευγαριών, με έμπνευση από το σχετικό γερμανικό μοντέλο.

Ads