Αντάρτικο κατά Τραμπ στις ΗΠΑ με αφορμή τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μπορεί ο πρόεδρος να πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» και συνωμοσία των Κινέζων αλλά είναι πολλοί αυτοί που δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη στην Αμερική. 

Ads

Διαφωνώντας με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα οι κυβερνήτες των πολιτειών της Καλιφόρνια, της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον μαζί με τριάντα δημάρχους αμερικανικών πόλεων και πάνω από 80 προέδρους πανεπιστημίων και επιχειρήσεων δεσμεύτηκαν να την τηρήσουν. 

«Θα κάνουμε ό,τι θα έκανε η Αμερική εάν είχε παραμείνει στη συμφωνία», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, από τους σφοδρούς πολέμιους του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. 

Η κίνηση του Τραμπ για την απόσυρση της Αμερικής από τη συμφωνία επικρίθηκε διεθνώς, ωστόσο, αυτή η ομάδα πολιτειών, πόλεων, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να δει αν η προσπάθειά τους μπορεί να προστεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού. Σκοπός τους είναι να επιτύχουν το στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Ads

Οι δήμαρχοι περιλαμβάνουν εκείνους του Λος Άντζελες, της Ατλάντα και του Σολτ Λέικ Σίτι, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Mars και η Hewlett – Packard συγκαταλέγονται στους συμμετέχοντες. Οι πρωτεργάτες της προσπάθειας καλούν κι άλλες πολιτείες και επιχειρήσεις να προσχωρήσουν στη λεγόμενη Αμερικανική Κλιματική Συμμαχία. Το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας: 

«Ακόμη και εν απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμα κι αν αυτή η κυβέρνηση συγκαταλέγεται σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος ότι οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα βγουν μπροστά και θα οδηγήσουν το δρόμο για την προστασία των μελλοντικών γενιών του πλανήτη».