Eπιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανταποδίδοντας ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, όπως ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Η Ρωσία είχε ενημερωθεί 

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ads

Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», ανέφερε ο ταξίαρχος Κόρνικους.

Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό επιτελείο, ιρανικές δυνάμεις στη Συρία εκτόξευσαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη περίπου 20 ρουκέτες εναντίον θέσεων των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πάρα πολύ σοβαρά» σημείωσε ο Κόρνικους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες. Όπως ανέφερε, στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν Ισραηλινοί πολίτες.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Αλλεπάλληλες, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ αεροσκάφη κάνουν μαζικά υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της πόλης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.

Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Επικίνδυνη κλιμάκωση 

Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία. Την ίδια ώρα αβεβαιότητα κυριαρχεί γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ κάνει εδώ κι εβδομάδες προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση προερχόμενη από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές που αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί. Το βράδυ της Τρίτης, μια αποθήκη όπλων κοντά στη Δαμασκό έγινε στόχος πλήγματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους οκτώ Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιχείρηση αυτή – η τρίτη του είδους μέσα σε έναν μήνα – αποδόθηκε εκ νέου από τη Δαμασκό στο Ισραήλ.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, κι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης. Ο Κόρνικους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών αποτελούσαν την ιρανική ανταπόδοση.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την επέκταση των δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή και δεν σταματά να διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο για να του επιτεθεί. Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε εκστρατεία σε όλα τα μέτωπα εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.