Νέες απειλές εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας με αφορμή την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με την Άγκυρα να απαντά με το ίδιο… νόμισμα.

Ads

«Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της είτε το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400. Δεν θα έχει και τα δύο», γράφουν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Τζιμ Ίνχοφ και οι Δημοκρατικοί Μπομπ Μενέντεζ και Τζακ Ριντ σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times.

Οι γερουσιαστές τονίζουν ότι η Άγκυρα θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, αν επιμείνει σε αυτο το σχέδιό της. «Οι κυρώσεις θα πλήξουν σκληρά την τουρκική οικονομία – αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές, διώχνοντας τις άμεσες ξένες επενδύσεις και παραλύοντας την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας», τονίζουν δια μέσου της αμερικανικής εφημερίδας.

Η απάντηση ήρθε με απειλές από την αντίθετη πλευρά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι αν η Άγκυρα δεν πάρει τα αμερικανικά F-35, θα αγοράσει από αλλού μέχρι να είναι σε θέση να παράξει η ίδια τα δικά της μαχητικά.

Ads

«Η Τουρκία μπορεί να υποβάλει και δεύτερη παραγγελία για περισσότερες συστοιχίες S-400 από τη Ρωσία ή να αγοράσει άλλο αμυντικό σύστημα, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας πουλήσουν Patriot. Έχουμε μεγάλη ανάγκη», είπε επίσης, αποκαλύπτοντας πως ρώτησε τον ίδιο τον Πομπέο αν «εγγυάται ότι θα δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία Patriot;»κι εκείνος απάντησε «όχι».