«Σήμερα, η ανθρωπότητα απέχει μόλις μία παρεξήγηση, έναν λανθασμένο υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Ads

Όπως, είπε «ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί μέχρι στιγμής. Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε αποτελεί ασπίδα προστασίας από γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση», δήλωσε, καλώντας τα έθνη να «βάλουν την ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Τα σχόλια του Γκουτέρες έγιναν κατά την έναρξη της 10ης διάσκεψης αναθεώρησης της NPT, μιας διεθνούς συνθήκης που τέθηκε σε ισχύ το 1970 για την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έχει αναβληθεί αρκετές φορές από το 2020 λόγω της πανδημίας του Κόβιντ-19. Θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Ads

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η διάσκεψη είναι «μια ευκαιρία να ενισχύσουμε» τη συνθήκη και «να την καταστήσουμε κατάλληλη για τον ανησυχητικό κόσμο γύρω μας», αναφέροντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή.

«Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ», παρακάλεσε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα για την επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της ιαπωνικής πόλης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Αυγούστου 1945.

«Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται σήμερα σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά σε μια εποχή που οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και οι προστατευτικές δικλείδες για την αποτροπή της κλιμάκωσης αποδυναμώνονται», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Τον Ιανουάριο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία- είχαν δεσμευτεί να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Κατά την τελευταία διάσκεψη αναθεώρησης το 2015, τα μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί ουσιαστικών θεμάτων.