Γερμανοί εισαγγελείς αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά εκατοντάδες υποθέσεις για εγκλήματα Ναζί που είχαν «παγώσει». Οι υποθέσεις ανοίγουν μετά την περίπτωση του Τζον Ντέμιανουκ που δημιούργησε το σχετικό προηγούμενο σύμφωνα με το Associated Press. Έτσι, θα μπορούν πλέον να ασκηθούν διώξεις κατά χιλιάδων υπόπτων.

Ads

Δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας όλων των υπόπτων – καθώς ο νεότερος είναι 80 ετών- ο επικεφαλής των Γερμανών εισαγγελέων για την έρευνα ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι οι Αρχές δεν θα περιμένουν καν να τελειώσει η δίκη του Ντέμιανουκ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ, έχουμε ήδη ξεκινήσει έρευνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «κυνηγός Ναζί» Εφραίμ Ζούροφ του Γραφείου Simon Wiesenthal δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για τον εντοπισμό Ναζί-εγκληματιών πολέμου που παραμένουν εν ζωή. Πρόκειται για φρουρούς ναζιστικών στρατοπέδων αλλά όχι μόνο. Όπως δήλωσε, η καταδίκη του Τζον Ντέμιανουκ άνοιξε δρόμους για νέες διώξεις.

«Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τελευταίο κεφάλαιο» δήλωσε στο πρακτορείο τηλεφωνικά από την Ιερουσαλήμ. «Έχει τεράστιες συνέπειες, ακόμα και σήμερα, τόσο αργά».

Ads

Αναφορικά με τον Τζ.Ντέμιανουκ, είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Ήταν η πρώτη φορά που δικαστήριο καταδίκαζε κάποιον για υπόθεση που αφορά εγκλήματα των Ναζί, χωρίς άμεσες αποδείξεις. Συγκεκριμένα είχε κατηγορηθεί για συναυτουργία σε 28.000 δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ. Στη διάρκεια της περιόδου που ο Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, 27.900 εβραίοι, κυρίως Ολλανδοί, δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Ακόμα και αν οι εισαγγελείς αποφασίσουν να ασκήσουν διώξεις μόνο στους φρουρούς τεσσάρων στρατοπέδων, όπου θανατώνονταν κρατούμενοι (Μπελτσέκ, Σόμπιμπορ, Τσέλμνο και Τρεμπλίνκα), τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες αγωγές. «Μιλάμε για περίπου 4.000 ανθρώπους» είπε ο Εφραίμ Ζούροφ.