Ο αμερικανικός ιστότοπος theintercept.com ανακοίνωσε πως θέτει στη διάθεση και άλλων μέσων ενημέρωσης το σύνολο των αρχείων του πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος είχε αποκαλύψει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων επικοινωνιών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ads

Ο ιστότοπος The Intercept ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν», κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις.

Ο ιστότοπος έχει ήδη μοιραστεί τα αρχεία με πάνω από 20 μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το «άνοιγμα» των αρχείων προϋποθέτει και την τήρηση κάποιων κανόνων, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει από την αρχή με τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που έχουν αληθινό ενδιαφέρον και μπορούν και πρέπει να αποκαλυφθούν στο κοινό», αλλά «υπάρχουν επίσης έγγραφα στα αρχεία που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να δημοσιευθούν διότι θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο αθώους», επισημαίνεται.

Ads

Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.