Σε αδιέξοδο κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για το Brexit, καθώς όπως η ίδια παραδέχτηκε, δεν έχει ακόμη επαρκή υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία που έχει καταλήξει με την ΕΕ. Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός άτακτου «διαζυγίου». Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οι 27 της ΕΕ αποφάσισαν να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα». Σε αντίθετη περίπτωση η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα».

Ads

Μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ κι αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit. «Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Νωρίτερα απευθυνόμενη στην σκληρά ευρωσκεπτιστική πτέρυγα του κόμματός της που ζητά την παραίτησή της, υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί αν τελικά ψηφιστεί η συμφωνία με την ΕΕ. Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στην Βουλή, η Τερέζα Μέι είχε συνάντηση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την οποία, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται καμία πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Πολιτική Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Σχέσεις με την ΕΕ και ότι δεν υπάρχει η βάση να φέρει την συμφωνία της για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο.  Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα του θα στηρίξει την τροπολογία Λέτουιν.

Ads

Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση «μη συμφωνίας» για Brexit

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν ανακοίνωσε  ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει «όλο και πιο πιθανή» στις 12 Απριλίου.  Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία «θα γίνει μια τρίτη χώρα» και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές. Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου «δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας», η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.