Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν αργά χθες, ότι οι Ρεπουμπλικανοί που αισθάνονται απογοητευμένοι με την υποψηφιότητα του Τραμπ σχεδιάζουν να προτείνουν έναν εναλλακτικό συντηρητικό υποψήφιο, τον Έβαν ΜακΜάλιν, πρώην ανώτερο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην αξιωματούχο της CIA.

Ads

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα. 

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει τη Συντηρητική εναλλακτική έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο άγνωστος Έβαν ΜακΜάλιν, πρώην αξιωματικός της CIA και σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.

image

Ads

Ο ΜακΜάλιν θέλει να συγκεντρώσει τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους που δεν υποστηρίζουν τον Τραμπ.

image

Εξαπολύοντας αμέσως επίθεση στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, στην ανακοίνωση υποψηφιότητάς του ο ΜακΜάλιν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «απευθύνεται στους χειρότερους φόβους των Αμερικανών σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ενότητα».

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, «δεν μπορώ να μείνω πια στο περιθώριο», τονίζει ο κ. ΜακΜάλιν στην επιστολή του.

Η υποψηφιότητα ωστόσο φαντάζει αδύναμη εξ αρχής.

Ο ΜακΜάλιν έχει ήδη χάσει τη διορία δήλωσης συμμετοχής στα προεδρικά ψηφοδέλτια σε περίπου μισές από τις 50 πολιτείες και δεν φαίνεται να διαθέτει τον προεκλογικό μηχανισμό που θα του επιτρέψει να συγκεντρώσει τις υπογραφές που απαιτούνται ώστε να μπει στα ψηφοδέλτια στις εναπομένουσες πολιτείες.

Ο ΜακΜάλιν επικρίνει συχνά τον Τραμπ στα social media, χαρακτηρίζοντας τον αυταρχικό και έχει στηλιτεύσει τη στάση του για τα ατομικά δικαιώματα, καθώς και την άρνηση του να δώσει στην δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις.

Μια ανάρτηση στις 7 Μαΐου σε ένα λογαριασμό στο Twitter με το hashtag #ΠοτέΤραμπ, που έφερε το όνομα του, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκει στον ΜακΜάλιν, ανέφερε: «Η εναντίωση στον Ντόναλντ Τραμπ συνιστά να τοποθετείς τις αρχές σου πάνω από την εξουσία, μια αρετή που κάποιοι στην Ουάσιγκτον πολύ γρήγορα εγκαταλείπουν». 

Όπως ο Τραμπ, όμως, έτσι και ο ΜακΜάλιν δεν έχει ποτέ εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα.

Υπηρέτησε πολύ πρόσφατα ως επικεφαλής του τομέα χάραξης πολιτικής στην Ρεπουμπλικανική διάσκεψη της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχει εργαστεί στο Κογκρέσο από το 2013, σύμφωνα με το προφίλ του στον δημοφιλή ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn. Κατά το παρελθόν είχε εργαστεί επί 11 χρόνια ως υπεύθυνος επιχειρήσεων για την CIA.

Με ανακοίνωση της, η Ρεπουμπλικανική διάσκεψη της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε πως ο ΜακΜάλιν δεν εργάζεται πλέον εκεί.

«Η Ρεπουμπλικανική διάσκεψη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει μηδενική γνώση των προθέσεων του», ανέφερε ο εκπρόσωπος της διάσκεψης Νέιτ Χόντσον.

Ακόμη μία δυσαρεστημένη 

Tην απόφασή της να μη στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατέστησε γνωστή η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Μέιν, Σούζαν Κόλινς.

«Δεν είναι μια απόφαση που παίρνω ελαφρά τη καρδία, γιατί είμαι δια βίου Ρεπουμπλικανή» τόνισε, αλλά εξήγησε ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκφράζει τις ιστορικές ρεπουμπλικανικές αξίες, ούτε την συμμετοχική προσέγγιση στη διακυβέρνηση, που είναι αποφασιστικής σημασίας για την επούλωση των διχονοιών στη χώρα μας».

Ανάλογη απόφαση έχουν λάβει και άλλα σημαίνοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προξενώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του 70χρου μεγιστάνα.

Οι «50» και η απάντηση Τραμπ

Ο Τραμπ χλεύασε χθες επιστολή που υπογράφουν πάνω από 50 πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, επίσης Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ως πρόεδρος θα αποβεί «επικίνδυνος» για την Αμερική, αποκαλώντας τους «αποτυχημένη αφρόκρεμα της Ουάσιγκτον».

Οι συνυπογράφοντες είπαν ότι «Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών, και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Φαίνεται να στερείται βασικών γνώσεων και πίστης που αφορούν το σύνταγμα των ΗΠΑ, τους αμερικανικούς νόμους και τους αμερικανικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεξιθρησκεία, η ελευθερία του τύπου, και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Πρόσθεσαν, μεταξύ άλλων, ότι είναι «πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει επικίνδυνο πρόεδρο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική και την ευημερία της χώρας μας».

«Κανένας από εμάς δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζεται στη δήλωση, η οποία σημείωσε επίσης ότι μερικοί από τους υπογράφοντες έχουν αμφιβολίες και για την Δημοκρατική υποψήφια Χϊλαρι Κλίντον.

Στην απάντησή του, ο Τραμπ είπε ότι αυτοί που υπέγραψαν «είναι υπεύθυνοι για το ότι ο κόσμος έγινε τόσο επικίνδυνος».

«Αυτοί οι ‘γνωρίζοντες’, μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, είναι υπεύθυνοι γιατί πήραν καταστροφικές αποφάσεις της εισβολής του Ιράκ, γιατί επέτρεψαν Αμερικανούς να πεθάνουν στη Βεγγάζη, και γιατί επέτρεψαν την άνοδο της ISIS», ήταν το σχόλιο του Τραμπ.