Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, «για λόγους εσωτερικής ατζέντας που σχετίζονται με την κυβερνητική εργασία τις προσεχείς ημέρες», ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Ads

«Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού ακυρώθηκε από τη γαλλική πλευρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής», ανέφερε νωρίτερα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Ο Φιλίπ αναμενόταν να εγκαινιάσει την 1η Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ τη Saison France-Israel 2018, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις δύο χώρες, μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια επίσκεψη στη Ραμάλα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, βρισκόταν επίσης στο πρόγραμμα, καθώς και στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στην περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες: από τις 30 Μαρτίου, 118 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη λωρίδα της Γάζας.

Ads

Το Ισραήλ και η Χαμάς, το κίνημα που διοικεί τη λωρίδα της Γάζας, έχουν διεξαγάγει τρεις πολέμους από το 2008 και από το 2014 τηρούν μια τεταμένη κατάπαυση του πυρός από τη μια και την άλλη πλευρά του ισραηλινού φράχτη ασφαλείας.

Όμως η εκεχειρία τέθηκε εκ νέου σε δοκιμασία τις τελευταίες εβδομάδες από μια μαζική κινητοποίηση κατά μήκος των συνόρων για το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη που είχαν το 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, και κατά του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα.

Το κίνημα μετατράπηκε στις 14 Μαΐου σε διαμαρτυρία κατά της μεταφοράς στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ. Εκείνη την ημέρα, 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.