Με αυτοκινητοπομπή θα αναχωρήσει σήμερα Πέμπτη, συνοδεία υποστηρικτών του ο Χουάν Γκουαϊδό, για τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, όπου σκοπεύει να παραλάβει για να διανεμηθεί στη συνέχεια την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Ads

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις ,θα συνοδεύεται από  «Βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης», στην οποία κυριαρχούν οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το  γεγονός  έχει ανησυχήσει  πολλές ξένες εταιρίες. Η Air France ανακοίνωσε ότι ανέστειλε ως τουλάχιστον τη Δευτέρα όλες τις πτήσεις της με προορισμό το Καράκας, καθώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την επιχείρηση στα σύνορα της Βενεζουέλας παρά το ότι ο στρατός έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ιστότοπος της Air France προτείνει ανταποκρίσεις από τον Παναμά για αυτές τις ημέρες.

Ο βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο συνταγματάρχης Πέδρο Τσιρίνος, ανακοίνωσε με βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πως αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και όχι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ads

Την ανακοίνωση αυτή επισήμανε  και σε ανάρτησή του ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου,  Τζον Μπόλτον, «προάγοντας» τον βοηθό, σε στρατιωτικό ακόλουθο της Βενεζουέλας  στον ΟΗΕ.

Στο «λαθάκι» του Μπόλτον ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στον Οργανισμό για αλλαγές στη σύνθεσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Afp