Ένας Ιάπωνας αυτοπυρπολήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο του Τόκιο αφού πρώτα έβγαλε μια ομιλία εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να μεταρρυθμίσσει το ειρηνιστικό Σύνταγμα της χώρας.

Ads

Στις φωτογραφίες που τράβηξαν περαστικοί και ανήρτησαν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι ο άνδρας, ηλικίας 50 ή 60 ετών, περιλούστηκε με βενζίνη πριν αυτοπυρποληθεί.

Ήταν καθισμένος σε ένα δοκάρι έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό του Σιντζούκου, μιας από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Όπως ανέφερε αυτόπτες μάρτυρας, ο άνδρας χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο, διαμαρτυρόταν επί μία ώρα για τα σχέδια του πρωθυπουργού να βάλει τέλος στην απαγόρευση της άσκησης «συλλογικής αυτοάμυνας», δηλαδή της χορήγησης βοήθειας σε μια φιλική χώρα που δέχεται επίθεση.

Ads

Στη συνέχεια έπεσε φλεγόμενος από το δοκάρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του δεν έχει γίνει γνωστή.

image

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή στην αμυντική στρατηγική σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα απομάκρυνσης από την ειρηνιστική θέση που έχει υιοθετήσει μεταπολεμικά η Ιαπωνία, και διευρύνει τις στρατιωτικές επιλογές της χώρας, καθώς η Ιαπωνία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν τη διεκδικητικότητα της Κίνας με έπαθλο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής και της Νότιας Σινικής Θάλασσας.