Προς αναθεώρηση είναι οι κανόνες οι ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους στην Τουρκία ύστερα από και το τελευταίο εργατικό ατύχημα το προηγούμενο Σάββατο. Συγκεκριμένα, 10 εργάτες σκοτώθηκαν όταν ένας ανελκυστήρας έπεσε στο κενό από ύψος 32 ορόφων σε μια οικοδομή στην Κωνσταντινούπολη. 

Ads

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη μετά το δυστύχημα για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της έλλειψης κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Τον περασμένο Μάιο από μια έκρηξη κατέρρευσε ορυχείο στην Σόμα της Τουρκίας με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περίπου 300 εργάτες. Και τότε το κύμα διαδηλώσεων ήταν σφοδρό και η κριτική προς την κυβέρνηση Ερντογάν έντονη. 

Μετά και από αυτά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο αργά χθες το βράδυ ότι δύο συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) θα υποβληθούν φέτος στο κοινοβούλιο προς έγκριση στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των κανόνων ασφαλείας. «Είναι προφανές ότι η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα. Ένα σχέδιο δράσης θα συσταθεί και θα παρουσιαστεί» είπε.

Ads

Η χώρα μετρά το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη και ήταν τρίτη στη σειρά κατάταξης παγκοσμίως το 2012, σύμφωνα με τον ILO. Η τουρκική Συνέλευση για την Υγεία των Εργατών και την Εργασιακή Ασφάλεια ανέφερε ότι 272 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί επισήμως σε εργατικά δυστυχήματα μέχρι στιγμής φέτος και ότι τουλάχιστον 1.235 σκοτώθηκαν το 2013, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν σημειωθεί στον κλάδο των κατασκευών.