Την περασμένη Τρίτη, τρεις μέρες πριν από την ανακοίνωση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για σύγκληση νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμούσε ότι «υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές (Φεβρουάριος 2018) για να επιτευχθεί συνολική συμφωνία».

Ads

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε σε κοινή συνέντευξη δημοσιογράφων της ελληνοκυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» και της τουρκοκυπριακής «Yeni Duzen». Στην συνέντευξη, της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης ανέλυσε την πρότασή του για την μεθοδολογία , προκειμένου να έχει θετικό αποτέλεσμα η νέα διάσκεψη.

Ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο δεν είναι μόνο η καταγραφή προόδου, αλλά η κατάληξη.

Ο Ν. Αναστασιάδης αντέκρουσε τις επικρίσεις ότι «θέτει τις προεδρικές εκλογές πάνω από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Ads

Σε ερώτηση, κατά πόσο η πρότασή του είναι προς διαπραγμάτευση ή είναι «κόκκινη γραμμή» να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν προχωρήσει η διάσκεψη στα άλλα α θέματα, απάντησε: « Η απολυτότητα δεν νομίζω να επιτρέπει τη διαπραγμάτευση. Όμως στα θέματα ουσίας όσον αφορά την πρόταση θεωρώ ότι είναι απόλυτα συνεπής με τα όσα είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί, που σύμφωνη βρήκε και την Τουρκία και την Ελλάδα και τη Βρετανία. Συνεπώς, η ουσία είναι που έχει σημασία και όχι να κρίνονται κόκκινες ή πράσινες οι θέσεις».