Ανασκεύασε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στο Λονδίνο, περί «ευελιξίας» για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζελένσκι.

Ads

Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί δήλωση στο BBC Radio 5 Live του Ουκρανού πρέσβη στη Βρετανία Βαντίμ Πριστάικο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την απειλή της Ρωσίας: «Θα μπορούσαμε, ειδικά εάν απειλούμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν εκβιαστούμε από αυτό και εξωθηθούμε σε αυτό» είπε ο πρέσβης

Ωστόσο, η δήλωση αυτή του Πριστάικο δεν συγκλίνει με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που πρόσφατα υπενθύμισε πως ο στόχος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένος στο Σύνταγμα.

Η Ουκρανία παραμένει πιστή στη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. «Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στο σύνταγμα της χώρας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη των αρχών και της κοινωνίας» είπε απαντώντας στην ουσία σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στο BBC ο προεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία.

Ads

Έτσι, η τοποθέτηση αυτή του Κιέβου οδήγησε και τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Λονδίνο, σε αναδίπλωση, σημειώνοντας πως παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του στο BBC νωρίτερα. Η Ουκρανία, κατά τον ίδιο, είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να αποφύγει την ένοπλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ «περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας».