Ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στο Βόρειο Ιράκ ζήτησε από το κοινοβούλιο του «Ιρακινού Κουρδιστάν» να προετοιμάσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τη ανεξαρτησία της περιοχής.

Ads

Ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, κάλεσε το κοινοβούλιο να σχηματίσει μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή για την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Σημειώνεται πως το «Ιρακινό Κουρδιστάν» είναι μια αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ, αναγνωρισμένη τόσο από τη κεντρική διοίκηση του Ιράκ όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Εν μέσω των εξελίξεων στο Ιράκ, με την επέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» και την κήρυξη ανεξάρτητου χαλιφάτου, οι Κούρδοι του Ιράκ προχωρούν σε απόσχιση και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. «Ήρθε η ώρα ο κουρδικός λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αποφασίσει για το μέλλον», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο Μασούντ Μπαρζανί προαναγγέλλοντας το δημοψήφισμα. Οι Κούρδοι πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών αποτρέποντας μια εισβολή στην περιοχή τους.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο Μπαρζανί δήλωσε πως αυτό θα ενισχύσει τη θέση των Κούρδων και θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της κουρδικής διοίκησης για την κήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους. Η απόφαση του Μπαρζανί αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσει στην σιιτική κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι,. Αναφερόμενος στην κατάληψη διαφιλονικούμενων εδαφών στο Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις, ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τετάρτη τους Κούρδους ότι «εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα για να επιβάλλουν μια πραγματικότητα» και χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη.

Ads

Οι Κούρδοι του Ιράκ, που υπολογίζονται σε περίπου πέντε εκατομμύρια, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επεκτείνει τα εδάφη τους κατά 40%, καθώς μαίνονται οι μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων με τους σουνίτες τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»

Ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί δεν ανακοίνωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση του προτεινόμενου δημοψηφίσματος από την επιτροπή, είπαν στο πρακτορείο Reuters αρκετοί Kούρδοι βουλευτές. Πρόσθεσαν πως ο Μπαρζανί ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιλέξει μια ημερομηνία για την ψηφοφορία.