Το νέο Σχίσμα είναι γεγονός.

Ads

Η Ουκρανία εξέλεξε σήμερα τον Μητροπολίτη Επιφάνιο επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόκειται για μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε  ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος του Πατριαρχείου Κιέβου, θα είναι ο επικεφαλής της νέας εκκλησίας και δήλωσε πως  «αυτή η ημέρα θα περάσει στην ιστορία ως μια ιερή ημέρα καθώς είναι η ημέρα της οριστικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία», σε λόγο που απήυθυνε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία ενώπιον του Ναού της Αγίας Σοφίας.

Ads

«Σας ευχαριστώ όλους όσους είναι παρόντες εδώ στην πλατεία, διότι συμμετείχατε και εσείς σε αυτό το ιστορικό γεγονός»,  ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας. «Μπορέσαμε να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε μια ενιαία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία με τις κοινές προσπάθειές μας.Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στην αγιότητα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έκανε ένα τόσο αποφασιστικό βήμα προς την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», σημείωσε επίσης.

Ο 39χρονος προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας έζησε ένα χρόνο στην Ελλάδα κι έχει σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο ΕΚΠΑ. Ο πρώτος ηγέτης της ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν έμπιστος του σχισματικού «πατριάρχη» Ουκρανίας, Φιλάρετου.

Το σχέδιο του καταστατικού χάρτη δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος»:

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Οκτώβριο αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείου μετά την απόφαση του να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία.