Προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει αύριο Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του το απόγευμα της Πέμπτης.

Ads

«Το Αλ – Φατίχα (το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι) θα διαβαστεί και θα λάβει χώρα προσευχή στην Αγία Σοφία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως παραμένει ασαφές εάν η προσευχή θα διαβαστεί εντός της Αγίας Σοφίας ή στον προαύλιο χώρο της.

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ακυρώθηκε η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου, όποτε και τα τζαμιά στη χώρα ανοίγουν ξανά μετά το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε αναφέρει πριν δύο ημέρες ότι προγραμματιζόταν να κάνει την πρώτη προσευχή στην πλατεία ανάμεσα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί.

Ads

Ο ίδιος αργότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, άλλαξε το πρόγραμμά και θα τελέσει την προσευχή στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη κάτι που φαίνεται τώρα να ανατρέπεται μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.