Την επίσημη αναγνώριση της αποτυχία της ειρηνευτικής συμφωνίας κάλεσε τον Κόφι Ανάν να παραδεχτεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένοπλης οργάνωσης ανταρτών της Συρίας. Δήλωσε πάντως ότι δεν υπάρχει διορία 48 ωρών, όπως είχε αρχικά γνωστοποιήσει ο διοικητής των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ads

 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Ριάντ Ασάαντ, κάλεσε τον κοινό απεσταλμένο ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου να παραδεχθεί την αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου.
 
Ο Ρ.Ασάαντ δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί 48ωρη διορία στην κυβέρνηση Άσαντ να εφαρμόσει την εκεχειρία. «Δεν υπάρχει διορία» υποστήριξε, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν τηρήσει τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.
 
Νωρίτερα, διοικητής των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επισήμανε ότι δίνει στην κυβέρνηση Άσαντ διορία 48 ωρών -μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής- για να εφαρμόσει την εκεχειρία, διαφορετικά οι αντάρτες θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των δυνάμεων ασφαλείας.
 
Η εκεχειρία αυτή τέθηκε σε ισχύ θεωρητικά την 12η Απριλίου, αλλά παραβιάζεται συστηματικά.

Διαφωνίες στη διεθνή κοινότητα

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αντίθεσή της στη βία, ωστόσο, δεν συμφωνεί για την πορεία που θα ακολουθήσει όσον αφορά την κρίση στη χώρα.
 
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι διενέξεις επαναλήφθηκαν, με τον Γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Βίτιγκ να εκφράζει την ευχή η σφαγή στη Χούλα να «ανοίξει τα μάτια» των συμμάχων της Συρίας, ειδικά της Μόσχας και του Πεκίνου, και τον Ρώσο πρεσβευτή Βιτάλι Τσούρκιν να αντιτάσσει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν τηρεί το σχέδιο Ανάν και αρνείται κάθε διάλογο με την Δαμασκό.
 
Το βράδυ της Τετάρτης, στην διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, οι τέσσερις ηγέτες «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συμφώνησαν ότι είναι κατεπείγον «να τερματιστεί η βία της κυβέρνησης σε βάρος του λαού της χώρας» και να επιτραπεί «μια πολιτική μετάβαση».
 
Ο Λευκός Οίκος εξάλλου εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για τη συμπεριφορά της Μόσχας και του Πεκίνου απέναντι στο συριακό καθεστώς.
 
«Εκφράσαμε σαφώς την απογοήτευσή μας για το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στην απόφαση (του ΣΑ του ΟΗΕ) για τη Συρία, που ζητούσε από τον Άσαντ να θέσει τέλος στη βάρβαρη εκστρατεία του εναντίον του ίδιου του λαού του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.
 
Αναφερόμενος στη σφαγή στη Χούλα, που αποδόθηκε σε πιστές στο καθεστώς δυνάμεις και είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 108 άνθρωποι, ανάμεσά τους 49 παιδιά, ο Κάρνεϊ είπε ότι «ο Άσαντ θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων για αυτό που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο και αυτό που έκανε τους τελευταίους 15 μήνες».
 
Ο Άσαντ «σπατάλησε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας πολιτικής μετάβασης που θα βελτίωνε την κατάσταση της Συρίας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, και κάτι ακόμα σημαντικότερο, θα βελτίωνε τις ζωές των συμπολιτών του. Και αυτό δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
 
Δεκάδες οι νεκροί
 
Ακτιβιστές έκαναν λόγο για 62 νεκρούς στη χώρα την Τετάρτη, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Ο στρατός βομβάρδισε με βαρύ πυροβολικό τη Χούλα, όπου 108 άνθρωποι σφαγιάστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ανακοίνωσε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, καλώντας τους παρατηρητές της αποστολής του ΟΗΕ να μεταβούν στη Χούλα και «να προστατεύσουν τους αμάχους που βρίσκονται εκεί ακόμα».
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι «οι κάτοικοι έφυγαν προς άλλα χωριά στην περιοχή της Χούλα, υπό το φόβο νέων σφαγών», κάνοντας λόγο για στήλες καπνού που υψώνονταν από το χωριό Τάλντο, που έγινε στόχος του πυροβολικού.
 
Την Τρίτη, είχαν σκοτωθεί 98 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 που εκτελέστηκαν στην Ντέιρ αλ Ζορ.
 
 

Ads