Τη διάλυση της εθνικής συνέλευσης και την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης για διάστημα 12 μηνών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ads

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ,  είχε κηρύξει νωρίτερα την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διέλυσε την κυβέρνηση, υπό το βάρος των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στους δρόμους της αφρικανικής πρωτεύουσας μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων και διαδηλωτών, οι οποίοι επιθυμούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και διενέργεια εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του Κομπαορέ να παρατείνει τη θητεία του στον προεδρικό θώκο ήταν εκείνη που άναψε τη θρυαλλίδα και οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να ξεχυθούν στους δρόμους, βάζοντας φωτιά στο Κοινοβούλιο της χώρας, το δημαρχείο και την έδρα του κυβερνώντος κόμματος.

Δείτε το βίντεο:

image

Ads

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που επιχείρησαν να εισβάλλουν στην κατοικία του αδελφού του προέδρου. Επιπλέον χρησιμοποίησαν πυρά και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που επιχείρησαν να κινηθούν προς τον προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού.

Δείτε το βίντεο:

Μάρτυρες ανέφεραν πως τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές κείτονταν ακίνητοι στο δρόμο, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για έναν νεκρό. Η κατάσταση είναι εκρηκτική με την κρατική τηλεόραση να σταματά τη μετάδοση προγράμματος μετά την έφοδο διαδηλωτών στο κτίριο.

image

image
 
Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι αποσύρει το νομοσχέδιο για αλλαγή του Συντάγματος με στόχο να καταργηθεί το όριο της διετούς προεδρικής θητείας ώστε να μπορέσει ο Μπλεζ Κομπαορέ να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2015.

image

Στο Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της ημέρας για το επίμαχο νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είχαν φτάσει στο κτίριο, όταν εισέβαλαν οι διαδηλωτές.

Ο Μπλεζ Κομπαορέ ανήλθε στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος το 1987 και έκτοτε έχει κερδίσει τέσσερις αμφισβητούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε πολιτική ανυπακοή απαιτώντας να αποχωρήσει ο πρόεδρος στις επόμενες εκλογές.