Αναβολή την τελευταία στιγμή, της σημερινής επίσκεψης των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, με την αιτία να φαίνεται πως είναι η διαφωνία που έχουν οι δύο πλευρές σχετικά με την επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

Ads

«Μόλις ανακοινώθηκε η ακύρωση της επίσκεψης των υπουργών ένα αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εθεάθη να αλλάζει ρότα και να επιστρέφει. Το αεροσκάφος λίγο μετά προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Σεβαστούπολης. Αλλά ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος δεν είναι γνωστό», μεταδίδουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ρωσικό VIP αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-204-300 καταγράφηκε να γυρίζει πίσω στη Ρωσία, ενώ είχε κατεύθυνση προς Τουρκία, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και σε αυτό ενδεχομένως να επέβαιναν οι Ρώσοι υπουργοί. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η διαφωνία που προέκυψε λίγο πριν την προαναγγελθείσα συνάντηση των Ρώσων υπουργών Λαβρόφ και Σοϊγού με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα Τσαβούσογλου και Ακάρ, ήταν να αναλάβει ο Αγκίλα Σαλέχ νέος ηγέτης του πολιτικού συμβιβασμού που προωθεί η Μόσχα. Η Τουρκία, ναι μεν συμφωνεί με την «προαγωγή» του Σαλέχ, ωστόσο επιθυμεί να παραμείνει ο Λίβυος πολιτικός στο πλευρό του Φαγέζ αλ Σαράτζ και όχι να τον αντικαταστήσει.

Ads

Στις συνομιλίες οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να προτείνουν αντικατάσταση του Χαλίφα Χάφταρ με τον επικεφαλής της λεγόμενης Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, Αγκίλα Σαλέχ, αλλά σε ένα αξίωμα που να στηρίζει μεν τον Σαράτζ, αλλά να αποτελέσει ταυτόχρονα και σημαντικό μέρος της πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Το αποτέλεσμα ήταν η Άγκυρα, με μια λακωνική δήλωση, να ανακοινώσει πως οι σχετικές επαφές των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χωρίς όμως, να κάνει γνωστό το λόγο της ακύρωσης. 

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού μας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα, αποφασίστηκε ότι οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών. Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία», ανακοινώθηκε σχετικά. 

Το ρωσικό μήνυμα για την υφαλοκρηπίδα

Νωρίτερα σήμερα πάντως, η Μόσχα δια του πρέσβη της στην Αθήνα είχε στείλει έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα.  Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Αντρέι Μάσλοβ απάντησε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγής προκλητικών ενεργειών. 

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας – κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επεσήμανε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μάσλοβ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας πως θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και θα βασίζεται στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρίσι: «Απαράδεκτη» η τουρκική παρέμβαση

Αυστηρούς τόνους κατά της Τουρκίας υιοθέτησε από την πλευρά της η Γαλλία, η οποία με αφορμή τις εξαγγελίες για δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, κατήγγειλε την Άγκυρα για «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό, διαβεβαιώνοντας πως το Παρίσι «δεν μπορεί να το επιτρέψει». Σε ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία εκφράζεται οργή για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», αναφέρεται ενώ τονίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία για το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ενώ «ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου».