Οι κάλπες στην Καταλονία θα στηθούν, δηλώνει ο Αρτούρ Μας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως η τοπική κυβέρνηση ακυρώνει το προαναγγελθέν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Οι Καταλανοί θα κληθούν μεν να ψηφίσουν, ωστόσο, δεν θα πρόκειται για δημοψήφισμα αλλά για άτυπη διαβούλευση στο πλαίσιο του νόμου.
 
«Η καταλανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαβούλευση αυτή μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, ο οποίος μας επιτρέπει να ζητήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών» σημείωσε ο Αρτούρ Μας που παραδέχθηκε τριγμούς στο στρατόπεδο των οπαδών της ανεξαρτησίας καθώς ορισμένα κόμματα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο.
 
«Η πολιτική συναίνεση σχετικά με το δημοψήφισμα είναι παρελθόν. Δεν έχω αμφιβολίες για τον αντίπαλό μας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το ισπανικό κράτος, που έκανε το παν για να αποτρέψει τον καταλανικό λαό από τη συμμετοχή σε μια τέτοια διαβούλευση» σχολίασε.
 
Ο Μας προανήγγειλε εκλογές στην Καταλονία, με κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι εκλογές αυτές, όπως δήλωσε, θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δημοψήφισμα.
 
Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χαρακτηρίσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος «εξαιρετική είδηση».
 
Η αναβολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας που ήταν προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.
 
«Η κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζοάν Χερέρα ηγέτης της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία έπειτα από συνεδρίαση των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με την καταλανική κυβέρνηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, με εντολή του είχε διατάξει να σταματήσει η οργάνωση του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου, έως ότου κρίνει αν είναι συνταγματικώς νόμιμη η διεξαγωγή του.