Αναλυτές αλλά και κράτη αμφισβητούν ότι η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Την ανακοίνωσε έκανε η ίδια η Πιονγκγιανγκ και έχει φέρει αναστάτωση διεθνώς. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ads

Ο αναλυτής Μπρους Μπένετ, ο οποίος μίλησε στο BBC, είναι από τους πρώτους που αμφισβήτησε την είδηση.

«Η έκρηξη θα έπρεπε να είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή που ισχυρίζονται. Επομένως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είτε λέει ψέματα, είτε κάτι πήγε στραβά» εξήγησε. 

Επιφυλάξεις εκφράζει και το Τόκιο. «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεούλ. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου» είπε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας. 

«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Β.Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εκ μέρους των ΗΠΑ.