Την υιοθέτηση «άμεσα» μιας δεσμευτικής απόφασης, «βάσει του κεφαλαίου 7», που να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη για μια πολιτική μετάβαση ζήτησε την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
 

Ads

Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών αποφάσεων που υιοθετήθηκε στη διάσκεψη, οι συμμετέχοντες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιβάλλει μέτρα» για να διασφαλίσει τον σεβασμό αυτή της απόφασης. Το κεφάλαιο 7 ανοίγει τον δρόμο για νέες κυρώσεις ή ακόμη και για την προσφυγή στη βία εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν την απόφαση.
 
Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες δυτικών και αραβικών κρατών που πήραν μέρος στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας δήλωσαν «ξεκάθαρα» ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία». «Οι συμμετέχοντες είναι σύμφωνοι και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι εκείνοι η παρουσία των οποίων θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της μετάβασης πρέπει να παραμεριστούν. Βάσει αυτού, υπογράμμισαν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία», αναφέρει το κείμενο.
 
Η διάσκεψη αποφάσισε επίσης να «αυξήσει μαζικά την βοήθεια προς την αντιπολίτευση», κυρίως προσφέροντάς της μέσα επικοινωνίας, ενώ οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να οργανώσουν τις επόμενες συναντήσεις τους στο Μαρόκο και στη συνέχεια στην Ιταλία.
 
«Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να αυξήσουν μαζικά την βοήθεια προς την αντιπολίτευση. Προς αυτή την κατεύθυνση οι συμμετέχοντες θα προσφέρουν στους αντιπολιτευόμενος κυρίως μέσα επικοινωνίας», επισημαίνεται στο κείμενο των τελικών αποφάσεων.
 
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υποστήριξε την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ οικονομικών και στρατιωτικών κυρώσεων εναντίον του συριακού καθεστώτος, αλλά απέκλεισε την προσφυγή στη βία, στη διάρκεια της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, διέψευσε «κατηγορηματικά» σήμερα την θέση ότι η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τις έντονες επικρίσεις κατά της ρωσικής στάσης οι οποίες διατυπώθηκαν στη σύνοδο των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax, άσκησε κριτική στη θέση της Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία θα πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» επειδή βοηθά τον Άσαντ να διατηρείται στην εξουσία. «Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αντιβαίνουν στη στρατηγική τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης», τόνισε.
 
Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη βία στη Συρία
 
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα μια νέα απόφαση, ιδιαίτερα επικριτική για τη Δαμασκό, στην οποία ωστόσο καλούνται όλες οι πλευρές να σταματήσουν τη βία ενώ επισημαίνεται επίσης η ανάγκη για διεξαγωγή μιας διεθνούς έρευνας αναφορικά με τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.
 
«Η υιοθέτηση της απόφασης είναι ένα μέσο για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο συριακό λαό», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Αϊλίν Τσάμπερλεν Ντόναχιου.
 
Κατά την τελευταία ημέρα της θερινής περιόδου των συνεδριάσεων, το Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προχώρησε στην ψήφιση της απόφασης που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Το κείμενο έγινε δεκτό με 41 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Κίνα και Κούβα) ενώ 3 χώρες απείχαν (Ουγκάντα, Φιλιππίνες και Ινδία).
 
Οι 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα μια τροποποίηση που είχε υποβάλει η Μόσχα ζητώντας να καταδικαστούν «όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία».
 
Στο κείμενο καταδικάζονται «οι κατάφωρες, γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», τα εγκλήματα που διαπράττουν οι φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες σαχίμπα και το γεγονός ότι οι αρχές βάζουν στο στόχαστρο πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, χωρίς καμία διάκριση.
 
Ζητείται επίσης από όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε μορφής βία και εκφράζεται απογοήτευση για «τις συνέπειες που έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα» το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται το σχέδιο έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.
 
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, στους 103.000 ανέρχονται οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι από τη Συρία, που έχουν καταφύγει στο Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία. «Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες αυξάνεται γρήγορα», επισημαίνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), στην τελευταία του αναφορά για τη Συρία.