Τα στοιχεία 1.3 εκατομμυρίου χρηστών του ίντερνετ, που επισκέφθηκαν ιστοσελίδα που ασκούσε κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον πάροχο φιλοξενίας.

Ads

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία DreamHost, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα με το οποίο ζητά όλα τα στοιχεία των διαχειριστών της ιστοσελίδας disruptj20.com αλλά και τις διευθύνσεις IP όσων χρηστών την επισκέφθηκαν.

Μέσω του site disruptj20.com οργανώνονταν οι διαδηλωτές την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ένταλμα δημιουργεί φόβους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο αλλά και για σχέδιο πολιτικών διώξεων.

Ads

Τα ζητούμενα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ονόματα επισκεπτών, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκάλυψη των ταυτοτήτων, εκείνων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει εργαλείο απορρήτου κατά την περιήγηση.

Έτσι οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν κάθε δικτυακή διεύθυνση με πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας.

Το ένταλμα, το οποίο όπως δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι αντισυνταγματικό, έρχεται εν μέσω φόβων ότι η αμερικανική κυβέρνηση διώκει τους πολιτικούς αντιφρονούντες και όσους διαφωνούν με τον Τραμπ.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της διοίκησης του Τραμπ να συλλέξει τις ταυτότητες των πολιτικών αντιπάλων του και διαδηλωτών. Μάλιστα, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, το Twitter και το Facebook ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών από παράλογες έρευνες επιβολής του νόμου.

Η υπόθεση DreamHost πρόκειται να εισακουστεί στο δικαστήριο στις 18 Αυγούστου.