Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ έδεσε στο λιμάνι του Μπουσάν στη Νότια Κορέα εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Πιονγιάνγκ στην περιοχή.

Ads

Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο κατά πόσον πρόκειται για προγραμματισμένο ελλιμενισμό με στόχο τον ανεφοδιασμό του ή όχι.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι τεταμένη εδώ και μήνες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική τους παρουσία την ώρα που η Βόρεια Κορέα προχωρά ακάθεκτη το πυραυλικό της πρόγραμμα. Ήδη η Ουάσιγκτον έχει στείλει δύο στολίσκους με τα αεροπλανοφόρα USS Ronald Reagan και USS Carl Vinson στην ευρύτερη περιοχή όπου μετέχουν σε ναυτικά γυμνάσια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου USS Cheyenne αποσκοπεί στον ανεφοδιασμό του και την ξεκούραση του πληρώματός του και είναι μάλλον απίθανο να μετάσχει σε κοινά γυμνάσια με τις δυνάμεις της Σεούλ.

Ads

Ωστόσο, η παρουσία του βάρους 6.900 τόνων υποβρυχίου, που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ βεληνεκούς 3.100 χιλιομέτρων και με πυραύλους Harpoon με ακτίνα δράσης περίπου 130 χιλιομέτρων, εκλαμβάνεται ως άλλη μια επίδειξης δύναμης της Ουάσιγκτον.