Μπορεί ο κόσμος να καίγεται στην κυριολεξία, αλλά στο αμερικανικό Πεντάγωνο φαίνεται πως έχουν χρόνο να ασχοληθούν.. και με τα UFO.

Ads

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα των «New York Times» που αποκαλύπτει το επονομαζόμενο «Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Απειλής Προηγμένης Αεροπλοϊας», το οποίο, ούτε λίγο – ούτε πολύ, κόστισε τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η «φαεινή» ιδέα ήταν τότε επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικού γερουσιαστή της Νεβάδα Χάρι Ριντ, ο οποίος, το 2007, ερευνούσε μαρτυρίες πιλότων μαχητικών και επιβατικών αεροσκαφών, που ανέφεραν ότι είδαν αεροσκάφη να κινούνται ή να αιωρούνται χωρίς ορατές ενδείξεις κάποιου συστήματος πρόωσης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να φέρεται ότι έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, οι εργαζόμενοι σ’ αυτό μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις στο Πεντάγωνο και εξακολουθούν, με κάθε αφορμή, να ερευνούν μαρτυρίες και στοιχεία για μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα.

Ads

Ο ίδιος ο Ριντ δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν ντρέπομαι, ούτε λυπάμαι που έθεσα σε κίνηση αυτή την ιστορία. Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλά πράγματα που έκανα στη διάρκεια της θητείας μου στο Κογκρέσο. Έκανα κάτι που δεν έκανε κανείς άλλος στο παρελθόν». Αυτό βέβαια είναι αλήθεια, αν και δεν υπάρχει κάποιος ορθολογικός τρόπος να το καθιστά αυτομάτως τεκμήριο επιτυχίας.

Πάντως, δύο συνάδελφοι του Ριντ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Χαβάης Ντάνιελ Ίνουϊ και ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Στήβενς στήριξαν το εγχείρημα. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων διατέθηκε σε μια εταιρεία αεροδιαστημικής έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ένας συντοπίτης και φίλος του Ριντ, ονόματι Ρόμπερτ Μπίγκελοου. Ο τελευταίος πιστεύει ότι υπάρχουν εξωγήινοι στη Γη και συνεργάζεται στο τρέχον διάστημα με τη NASA για την κατασκευή διαστημικών καψουλών.