Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ, μία ημέρα μετά την κήρυξη των εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την 24η Ιουνίου.

Ads

«Κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα είναι δύσκολο να διεξαχθούν απόλυτα ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές με τρόπο που θα συνάδει με το τουρκικό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για σχεδόν δύο χρόνια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Διατυπώνουμε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να τις διεξάγουν (τις εκλογές) κατά τη διάρκεια αυτού του είδους κατάστασης έκτακτης ανάγκης» τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Η μάχη των δημοσκοπήσεων

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζει στον παλμό των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα που έχει στα χέρια του το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ο Ερντογάν φτάνει στο 55,6% όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μαχίρ Ουνάλ.

Ads

Ανέφερε, επίσης, ότι το AKP είναι υπέρ της συμμετοχής όλων των κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μπορεί το ΑΚΡ να εκτιμά πως ο Ερντογάν θα νικήσει με την πρώτη, ωστόσο, άλλες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η εκλογή θα κριθεί στον β’ γύρο.

Πάντως, ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, παίρνει δημοσκοπικό ποσοστό 12,7%, ενώ με την «υπόθεση» αλλαγής ηγεσίας φτάνει μέχρι και το 24,0%.

Η επικεφαλής του «Iyi Parti», Μεράλ Ακσενέρ εμφανίζεται στις σφυγμομετρήσεις με ποσοστό από 12,7% έως 18,2%.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, αν η εν λόγω πολιτικός και επονομαζόμενη «λύκαινα» τεθεί αντιμέτωπη του «σουλτάνου» στον β’ γύρο, τότε ο Ερντογάν θα καταφέρει να νικήσει με ισχνή διαφορά.

Υπάρχει δημοσκόπηση που οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν 50,5% και 49,5% με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να προσπαθεί, ενδεχομένως για αυτόν τον λόγο, να την αποκλείσει με νομικά τερτίπια από την εκλογική διαδικασία.