Την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των εντάσεων στη γειτονική Ουκρανία, αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα οι αρχές, όπως ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας στην εφημερίδα Washington Post. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία αναπτύχθηκαν εκεί σε απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην Ουκρανία.

Ads

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα του υπουργού Άμυνας Τόμας Σιμόνιακ ο οποίος είχε συνάντηση την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσάκ Χέιγκελ, στρατιωτικοί υπεύθυνοι εργάζονται ήδη πάνω στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, κατά το οποίο η Πολωνία θα διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο «υπό την αιγίδα των ΗΠΑ».

Όπως σημείωσε, Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις χώρες της Βαλτικής για να ενισχύσουν την παρουσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Εξετάζεται μια συγκεκριμένη σειρά μέτρων «προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα επί εδάφους, στον αέρα ή στην θάλασσα στην Ευρώπη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, «Ορισμένα από τα αυτά τα μέτρα θα ληφθούν σε διμερές επίπεδο με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, κάποια άλλα θα ληφθούν μέσω του ίδιου του Συμφώνου» πρόσθεσε.

Ads

«Μιλάμε επίσης για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία» είχε ήδη δηλώσει ο Πολωνός υπουργός κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Ωστόσο απέφυγε να ζητήσει την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στο πολωνικό έδαφος, αίτημα που έχει διατυπώσει η συντηρητική πολωνική αντιπολίτευση.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για να αναπτύξουμε δυνάμεις εκ περιτροπής, όμως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και εμείς συνεχίζουμε τις συζητήσεις, όλοι όπως το ΝΑΤΟ» είχε απαντήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.