Θύμα εκφοβισμού φέρεται να ήταν ο δράστης της σφαγής σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».

Ads

Ειδικότερα το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι ο δράστης ήταν ένας μοναχικός 18χρονος που δέχθηκε εκφοβισμό λόγω προβλημάτων ομιλίας στην παιδική του ηλικία, υπέφερε από μια δύσκολη ζωή στο σπίτι και είχε επιτεθεί βίαια εναντίον συνομηλίκων και αγνώστων, τόσο πρόσφατα όσο και τα προηγούμενα χρόνια, όπως δήλωσαν στην εφημερίδα φίλοι και συγγενείς.

Χρησιμοποιώντας όπλα που αγόρασε αυτόν τον μήνα, μερικές μέρες μετά τα 18α γενέθλιά του – σύμφωνα με τις αρχές -, ο Σαλβαδόρ Ρολάντο Ράμος αρχικά πυροβόλησε και τραυμάτισε βαριά τη γιαγιά του.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ κοντά στο σπίτι του στο Ουβάλντε του Τέξας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 παιδιά, κάτω των 10 ετών, και δύο ενήλικες και τραυματίζοντας άλλους ανθρώπους.

Ads

Το προφίλ του είχε φωτογραφίες με όπλα, τα οποία αγόρασε νόμιμα στα 18α γενέθλιά του, σύμφωνα με τον πολιτειακό γερουσιαστή Roland Gutierrez. «Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έκλεισε τα 18», είπε ο κ. Gutierrez.

Η μοναδική ανάρτηση του λογαριασμού του στο Instagram περιλαμβάνει τρεις φωτογραφίες – μια καθρέφτη selfie του Ράμος με φούτερ, ένα κοκκώδες ασπρόμαυρο κοντινό πλάνο του προσώπου του και μια φωτογραφία σε πρώτο πρόσωπο ενός ατόμου που κρατά μια γεμιστήρα όπλου στην αγκαλιά του.

«Έχω ένα μυστικό που θέλω να σου πω», έγραψε σε μήνυμα ο δράστης, σε ένα κορίτσι που γνώριζε στο Instagram, μερικές ώρες πριν από την επίθεση.

Ο Σαλβαδόρ Ράμος έστειλε στο κορίτσιμια φωτογραφία με αυτόματα τουφέκια, ελπίζοντας να εντυπωσιαστεί.

image

image

«Να είσαι ευγνώμων που σε έκανα tag», της έγραψε. «Όχι, είναι απλά τρομακτικό», απάντησε εκείνη.

Λίγο αργότερα ο 18χρονος χρησιμοποίησε ένα από τα όπλα – ένα τουφέκι τύπου AR-15 – για να σκορπίσει τον θάνατο στο σχολείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν το σχολείο ήταν ο στόχος του, αλλά είχε έρθει σαφώς προετοιμασμένος: Ο Ράμος βγήκε από το όχημα, κρατώντας το τουφέκι του και φορώντας μια απειλητική ολόμαυρη στολή και αλεξίσφαιρο. Μπήκε στο σχολείο μέσω μιας νότιας εισόδου στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα, αμέσως μετά το διάλειμμα.

Σύμφωνα με το Associated Press, ένας επίλεκτος πράκτορας της συνοριακής φύλαξης της BORTAC που ήταν κοντά όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί όρμησε στο σχολείο χωρίς να περιμένει υποστήριξη, πυροβόλησε και σκότωσε τον Ράμος, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα οδόφραγμα.

Συγγενείς των τραυματιών λένε ότι ο Ράμος, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Ντακότα πριν μετακομίσει στο Ουβάλντε των 16.000 κατοίκων, πυροβόλησε αρκετά από τα παιδιά στο χέρι και στο πρόσωπο.

Μια ώρα μετά την έναρξη των πυροβολισμών, μικρές ομάδες παιδιών άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο, μερικά πιασμένα χέρι χέρι καθώς τράπηκαν σε φυγή υπό τη συνοδεία της αστυνομίας σε σημείο ασφαλείας.

Η τραγωδία στο Uvalde ήταν η πιο θανατηφόρα  επίθεση σε σχολείο στην ιστορία του Τέξας και από τις πιο θανατηφόρες στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» 

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε Μπάιντεν.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

O Μπάιντεν τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.

Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δράσουμε», διατράνωσε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».