Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης του μακελειού στο σχολείο της Σάντα Φε στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν πολλά ακόμη.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ονομάζεται Δημήτρης Παγουρτζής, είναι 17 χρονών και έχει συλληφθεί, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου. Πριν από την επίθεση ο 17χρονος φέρεται να είχε ανεβάσει μια φωτογραφία στο Facebook με ένα μπλουζάκι που έγραφε «Born to Kill».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι αστυνομικές αρχές της κομητείας Χάρις εντόπισαν εκρηκτικούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς και στον χώρο περιμετρικά του λυκείου της Σάντα Φε.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Ads

«Πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στο σχολείο αλλά και γύρω από αυτό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εξουδετέρωσή τους» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η σχολική περιφέρεια. Η περιοχή γύρω από το σχολείο εκκενώθηκε, προκειμένου οι ειδικές μονάδες να πραγματοποιήσουν ασφαλώς την εξουδετέρωση των μηχανισμών.

Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εκρηκτικά που βρέθηκαν ήταν αυτοσχέδιες βόμβες. Παράλληλα σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια και ένα όχημα, που συνδέονται με τον δράστη βρέθηκαν επίσης πολλά εκρηκτικά, αλλά και βόμβες μολότοφ.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα ευρήματα, ο 17χρονος ήθελε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα ενώ ορισμένες πηγές αναφέρουν πως φέρεται να σχεδίαζε να αυτοκτονήσει μετά το μακελειό, αλλά “τελικά δεν βρήκε το θάρρος”, όπως είπε ο κυβερνήτης του Τέξας, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια του δράστη. 

“Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών”, εξήγησε ο κυβερνήτης. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (…) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα”, πρόσθεσε. 

Φώναξε «έκπληξη» και άνοιξε πυρ…

Με την έναρξη της επίθεσης επικράτησε πανικός με τους μαθητές να τρέχουν αναζητώντας τρόπο διαφυγής. Ο δράστης εισέβαλε στο χώρο, φώναξε «έκπληξη» και άνοιξε πυρ προς κάθε κατεύθυνση σε μια τυφλή επίθεση με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα. 

Ο Ρίτσαρντ Άλεν, πατέρας μαθήτριας, περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK ότι έφθασε στην περιοχή λίγο αφότου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί και είδε να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα. «Ο γιος μου είπε ότι κάποιος μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί εναντίον πολλών μαθητών».

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και όλοι άρχισαν να τρέχουν, ενώ οι καθηγητές μας φώναζαν να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Κανείς όμως δεν τους άκουγε», είπε μια 14χρονη μαθήτρια, περιγράφοντας τρομοκρατημένη τα όσα έζησε. Ένας άλλος μάρτυρας προσέθεσε πως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός και ορισμένοι πίστεψαν πως πρόκειται για πυρκαγιά. «Ακολουθούσαμε τις οδηγίες διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς», είπε και συνέχισε: «Όταν ακούσαμε πυροβολισμούς, επικράτησε πανικός και αρχίσαμε να τρέχουμε».

«Ήθελα να φροντίσω τους φίλους μου αλλά ήξερα ότι έπρεπε να φύγω από εκεί» είπε μια 15χρονη μαθήτρια που είδε τον ένοπλο να μπαίνει στην τάξη των καλλιτεχνικών και να ανοίγει πυρ. «Ήξερα ότι το παιδί πίσω μου ήταν νεκρό», πρόσθεσε.

Ένας άλλος μαθητής είπε ότι βρισκόταν στην τάξη του, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η σφαγή. Ο καθηγητής του έτρεξε στον διάδρομο και σήμανε τον συναγερμό ενώ οι συμμαθητές του οχύρωναν την πόρτα για ασφάλεια. «Στην πλευρά (του σχολείου) όπου συνέβη υπάρχουν μόνο τρεις-τέσσερις τάξεις», είπε και πρόσθεσε: «Στην άλλη πλευρά ήταν περίπου 1.000 μαθητές. Ξέραμε ότι με τον ήχο του συναγερμού θα έβγαιναν έξω με ασφάλεια».

Μια μαθήτρια περιέγραψε στους δημοσιογράφους πώς ξέσπασε πανικός όταν οι καθηγητές είπαν στους μαθητές να το βάλουν στα πόδια. “Μόλις σήμανε ο συναγερμός όλοι άρχισαν να τρέχουν. Και το επόμενο πράγμα που ακούς είναι “μπουμ, μπουμ, μπουμ” και έτρεξα όσο γρηγορότερα μπορούσα για να κρυφτώ και τηλεφώνησα στη μητέρα μου” είπε η μαθήτρια.

Ένα αγόρι αφηγήθηκε ότι έτρεξε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα και μετά, καθώς συνεχίζονταν οι πυροβολισμοί, πήδηξε στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού. Ο μαθητής είπε ότι ο ίδιος και ο καθηγητής του είδαν τον ένοπλο αφού άκουσαν πολλούς δυνατούς θορύβους και έβγαλαν τα κεφάλια τους από την πόρτα της τάξης. «Φορούσε μαύρη καμπαρντίνα, ήταν κοντούλης, κρατούσε μια κοντόκανη καραμπίνα», περιέγραψε.

Μια μαθήτρια είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από το μακελειό στο σχολείο της γιατί «συμβαίνουν παντού». «Ανέκαθεν ένιωθα ότι στο τέλος θα συνέβαινε κι εδώ. Δεν αιφνιδιάστηκα, μόνο φοβήθηκα», είπε το κορίτσι.