Ακόμη μια «ντρίμπλα» φαίνεται πως ετοιμάζει η ευρωπαϊκή ηγεσία προκειμένου να συμφωνήσει η Ουγγαρία σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το επόμενο διήμερο θα είναι κρίσιμο, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως οι εκπρόσωποι των 27 θα μπορέσουν να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή, την οποία θα επικυρώσουν οι αρχηγοί των κρατών στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η «ντρίμπλα» που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες θα προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις που γίνονται μέσω αγωγών, με τον συμβιβασμό αυτό να είναι, φαινομενικά, προς όφελος της Βουδαπέστης.

Η άρνηση της κυβέρνησης  Όρμπαν, η οποία επιμένει ότι η χώρα θα δεχθεί σφοδρό οικονομικό πλήγμα, έχει φέρει άνευ προηγουμένου αδιέξοδο στην ολοκλήρωση του έκτου ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ads

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή κίνηση θα μπορούσε να φέρει υποχώρηση από τη Βουδαπέστη, ωστόσο, προσθέτουν ότι η οποιαδήποτε συμφωνία παραμένει στον αέρα.

Άλλωστε, μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει πως το ζήτημα δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φάνηκε να προαναγγέλλει ένα ακόμη βατερλώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι στο Reuters, το πλάνο είναι να εξαιρεθεί ο ουγγρικός αγωγός  Druzhba από τις απαγορεύσεις εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου για κάποιο διάστημα με στόχο να δοθεί ο χρόνος σε Ε.Ε. και Ουγγαρία να λύσουν το πρόβλημα.

Το ζήτημα περί συμβιβασμού ανέδειξε σήμερα το πρωί με ρεπορτάζ του και το Politco, με διπλωμάτες και αξιωματούχους να δηλώνουν ότι το παζάρι έχει χοντρύνει και πως ένας συμβιβασμός είναι ακόμη εφικτός.

Αξιωματούχοι αναφέρουν στο POLITICO ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχει πραγματοποιήσει βιντεοκλήσεις με τους ηγέτες τις τελευταίες ημέρες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση. «Ένας μεγάλος αριθμός» ηγετών της ΕΕ εμφανίζεται έτοιμος να υποστηρίξει τον προσωρινό συμβιβασμό, ισχυρίστηκε ένα αξιωματούχος φανερώνοντας ανατροπή στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.