«Η αυστηρή αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα δεν είχε αποτέλεσμα». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε, μέσω διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, το στίγμα για μια σαφή ιστορική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια «πολύ θετική είδηση».

Ads

Σύμφωνα με τις κοινές ανακοινώσεις των δύο ηγετών προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ΗΠΑ και Κούβα κινούνται στο εξής προς αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι οποίες παρέμεναν τεταμένες από το 1961. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί σύντομα την Αβάνα και τον πρόεδρο Κάστρο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στο έδαφος της άλλης. Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται πως θα διευκολυνθούν σημαντικά τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα για το θέμα αυτό, ο Ομπάμα επισήμανε ότι θα γίνει πιο εύκολο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στην Αβάνα ένα Γραφείο Διασύνδεσης.

Ads

Οι «φιλικές ανταλλαγές», ο Έμπολα και ο ρόλος του Πάπα

Η μεταστροφή του κλίματος στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών ήρθε ως απότοκο της ανταλλαγής κρατουμένων για «ανθρωπιστικούς λόγους», μιας πρακτικής που άρχισε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, μετά και την έξαρση της επιδημίας Έμπολα. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες εντατικοποίησαν τις ανταλλαγές υπηκόων μεταξύ τους.

Ήδη, η Αβάνα απελευθέρωσε τον Αμερικανό, Άλαν Γκρος, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κούβα το 2009 και είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Γκρος βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκφράζει ευχαριστίες προς τον Πάπα Φραγκίσκο, τονίζοντας ότι ήταν εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση του Γκρος.

Αλλά και από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνεχάρη τις δυο χώρες, κάνοντας λόγο για μια «την ιστορική απόφαση». Σε ανακοίνωσή της  η Αγία Έδρα επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Ειδικότερα για την υπόθεση Γκρος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την τύχη του διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, προσανατολίζεται στην απελευθέρωση ακόμη ενός Αμερικανού υπηκόου, ο οποίος κρατείτο για περισσότερο από 20χρόνια.

Αντίστοιχα, πηγές από την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την αποφυλάκιση τριών Κουβανών πρακτόρων, του 49χρονου Χεράρδο Ερνάντες, του Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και του 51χρονου, Ραμόν Λαμπανίνιο. Και οι τρεις είχαν συλληφθεί από τις αμερικανικές Αρχές από το 1998.