Ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου Buk – σαν αυτόν που εκτιμάται ότι χτύπησε το boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία – παραδέχθηκε ο ηγέτης των αυτονομιστών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ μιλώντας αποκλειστικά στο Reuters. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι στο Ντόνετσκ δεν διαθέτουν το σύστημα, το οποίο όμως έχει η επίσης αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. 

Ads

Με αυτή την δήλωση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το boeing καταρρίφθηκε “κατά λάθος” από τους αυτονομιστές. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι (εικονιζόμενος), διοικητής του τάγματος του Βοστόκ, δήλωσε ότι «γνωρίζω ότι μια συστοιχία Βuk ήρθε από το Λουχάνσκ». Πρόσθεσε αναφερόμενος στη Ρωσία πως «πιθανότατα την έστειλαν πίσω για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις της ύπαρξής της». Με αυτή την παραδοχή ενισχύονται τα λεγόμενα και του Αμερικανού Προέδρου και ευρύτερα της Δύσης ότι η Μόσχα εξοπλίζει τους αυτονομιστές. «Δεν θα πώ ότι μας τον έδωσαν ή δεν μας τον έδωσαν οι Ρώσοι. Μπορούσαν να μας τον είχαν δώσει μέσω μιας “τοπικής πρωτοβουλίας”. Θέλω και εγώ ένα. Έαν κάποιος μου τον δώσει δεν θα πω όχι. Όμως δεν θα τον χρησιμοποιούσα ποτέ απέναντι σε κάποιον που δεν μ’ απειλεί», σχολίασε. 

«Οι Ουκρανοί γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου Buk υπήρχε. Προκάλεσαν τους αυτονομιστές να το χρησιμοποιήσουν εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές τη στιγμή που το αεροπλάνο περνούσε από την περιοχή» είπε επιρρίπτοντας ευθύνες για το boeing στο Κίεβο.

Παραμένει ασαφές γιατί ο Κοντακόβσκι προέβη στην αποκάλυψη. To Reuters επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα «υπάρχουν τριβές» ανάμεσα στον Κοντακόβσκι και άλλους ηγέτες των φιλορώσων όπως ο Ιγκόρ Στρέλκοβ, ο Ρώσος που αυτοανακηρύχθηκε διοικητής όλων των δυνάμεων των αυτονομιστών στην επαρχία του Ντονέτσκ. 

Ads

Νωρίτερα σήμερα οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Σουχόι στην ανατολική Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των πιλότων. Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές επιβεβαίωσαν την κατάρριψη ενός αεροσκάφους και υποστήριξαν ότι ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. H ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυο πύραυλοι που χτύπησαν τα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από ρωσικό έδαφος. 

Νωρίτερα, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα του Ντονέτσκ και υποχωρούν προς το κέντρο της πόλης. Κάτοικοι είπαν ότι στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν βομβαρδισμοί και πως μια οβίδα έπληξε ένα χημικό εργοστάσιο. Μάχες αναφέρθηκαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας στο Λουχάνσκ.

To ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ανέφερε ότι έχει χάσει τα ίχνη του βρετανού συνεργάτη του Γκρέιαμ Φίλιπς, ο οποίος καλύπτει τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. Στα τέλη Μαΐου ο ίδιος δημοσιογράφος είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις την ώρα που τραβούσε φωτογραφίες σε ένα φυλάκιο ελέγχου κοντά στη Μαριούπολη και είχε κρατηθεί για περίπου 36 ώρες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεση, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων ανέδειξε την Ουκρανία ως την πλέον επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2014. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ για boeing: Οι φιλορώσοι αυτονομιστές το έριξαν κατά λάθος

Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο της ολλανδικής πόλης Αϊντχόφεν προσγειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν από το Χάρκοβο της Ουκρανίας τις σορούς 40 θυμάτων της πτήσης MH17. Η μεταφορά των σορών από το Χάρκοβο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αρχίσει η αναγνώρισή του. 

Στην πτήση MH17 επέβαιναν συνολικά 298 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 193 ήταν Ολλανδοί. Λίγο μετά την αναχώρηση των αεροσκαφών από την Ουκρανία, Ολλανδοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι στο Χάρκοβο μεταφέρθηκαν από τον τόπο της συντριβής μόνο 200 σοροί και όχι 282 όπως ισχυρίζονταν οι αυτονομιστές.

Επίσης, το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με το μαλαισιανό αεροσκάφος.