Με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

Ads

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό συμμετοχής που κυμαίνεται γύρω στο 38%, τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες των εννέα δημοτικών εκλογών στη χώρα, από το 1992.

Αντίθετα, στο Δήμο Χειμάρρας ψήφισαν περίπου το 50% των 19.000 εγγεγραμμένων στις λίστες ψηφοφόρων. Οι εκλογές αυτές έγιναν στη σκιά της κράτησης του υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και εν μέσω καταγγελιών για προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας.

Οι υποστηρικτές του Φρέντι Μπελέρη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί πολιτικά τον Ελληνισμό της Αλβανίας, Βεγγέλη Ντούλε, δηλώνουν βέβαιοι για την νίκη του φυλακισμένου υποψηφίου τους. Αποδίδουν την νίκη στην συσπείρωση που έφερε η προφυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη.

Ads

Την ανησυχία τους για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος εκφράζουν μέλη της Ομόνοιας οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις αν η καταμέτρηση γίνεται σωστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν μεταβεί στη Χειμάρρα  δύο επιτροπές από το υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας ενώ η μια θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της καταμέτρηση των ψήφων.

«Με πίεσαν να πω ότι δωροδοκήθηκα»

Εκφοβισμό και αστυνομική πίεση για να ομολογήσει ότι δωροδοθήκε απο τον Μπελέρη καταγγέλλει ότι δέχτηκε μία γυναίκα τα ξημερώματα της Παρασκευής στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα. Η καταγγελία έγινε γνωστή από το facebook του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Σαλί Μπερίσα.

«Για τον Φρέντι με ρώτησαν αν μου έδωσε χρήματα. Ούτε ένα λέκ τους είπα. Με ρωτούν αν ξέρω με ποιον κατεβαίνει υποψήφιος; Του είπα ότι ξέρω και μου απάντησε ότι πίστευε ότι θα του πω ψέματα. Μου είπαν να πω την αλήθεια γιατί διαφορετικά θα είχα μεγαλύτερες συνέπειες. Τους είπα ότι αν ο Φρέντι παραδεχτεί ότι μου έδωσε λεφτά, τότε θα πάω μόνη μου φυλακή, ανέφερε η γυναίκα.