Στην ίδρυση της ιταλικής «Χρυσής Αυγής», της επονομαζόμενης «Alba Dorata», στην Τεργέστη προχώρησε ένας 44χρονος ακροδεξιός, ο Ιταλός Αλεσάντρο Γκαρντόσι. Την είδηση αποκάλυψαν εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai Uno το Huffingtonpost.it. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήδη οι υπεύθυνοι του Facebook αποφάσισαν να διαγράψουν τις σελίδα της Alba Dorata και των μελών της.

Ads

«Με εκστρατεία εγγραφών μέσω Twitter, Facebook και με ειδικό ιστότοπο, τις ώρες αυτές, παρουσιάστηκε επίσημα ένα παρακλάδι του εξτρεμιστικού ελληνικού κόμματος» γράφει ο δημοσιογράφος Μάρκο Πάσκουα στο Huffingtonpost.it.
 
Στο παρελθόν ο ιδρυτής Αλεσάντρο Γκαρντόσι είχε εκλεγεί γραμματέας της ακροδεξιάς δύναμης Forza Nuova στην περιοχή της Τεργέστης. Ως σήμερα, οι εγγραφές φέρονται να έχουν φτάσει τις 800. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή Ελλήνων στην Alba Dorata.
 
Στα προγραμματικά της σημεία, σύμφωνα με το Rai Uno, η Αlba Dorata προβάλλει την αντίθεσή της στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, στο ευρώ, στο τραπεζικό σύστημα ενώ ακολουθεί τη γραμμή της Χρυσής Αυγής στο μεταναστευτικό.
 
«Ο Γκαρντόσι χαρακτηρίζεται επίσης από ρατσιστική και ομοφοβική ιδεολογία» δήλωσε ο Μάρκο Πάσκουα, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση.
 
Τα μέλη του συγκεκριμένου κινήματος ζητούν, μέσω της διαδικτυακής πύλης του, την επιστροφή στη λιρέτα και την άμεση απέλαση των ξένων κρατουμένων από τις ιταλικές φυλακές, ενώ εξυμνούν τον Ιταλό δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.
 
Τα σύμβολα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο έχουν μεγάλη ομοιότητα με εκείνα της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η όλη πρωτοβουλία θα περιοριστεί στην περιοχή της Τεργέστης ή εννοεί να προσπαθήσει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ιταλία.