Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ ανακοίνωσε πως αναβάλει την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

 
Η Ντίλαμ Ρούσεφ είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον. Τη Δευτέρα η πρόεδρος της Βραζιλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία, περίπου 20 λεπτών, με τον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο φαίνεται πως δεν ικανοποιήθηκε από όσα ειπώθηκαν. Η επίσκεψη αναμενόταν να αποτελέσει «πλατφόρμα» για συμφωνίες περί ερευνών για πετρέλαιο, καθώς και τεχνολογίας βιοκαυσίμων. Επίσης, θέμα συζήτησης θα αποτελούσε και το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από την Boeing Co.
 
Όπως ανακοινώθηκε από τη προεδρία της Βραζιλίας η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί η ημερομηνία, ενώ το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η επίσκεψη δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.
 
Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν βελτιωθεί σημαντικά από το 2011 μέχρι σήμερα. Η αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων που δείχνουν πως η NSA παρακολουθούσε mails, γραπτά μηνύματα κειμένου και τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ της προέδρου και συνεργατών επηρέασε σημαντικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Η NSA υποστήριξε πως οι παρακολουθήσεις αφορούσαν ύποπτες δραστηριότητες που πιθανώς να σχετίζονταν με τρομοκρατία και όχι τις προσωπικές επικοινωνίες της Ρούσεφ, ωστόσο η πρόεδρος της Βραζιλίας δεν έχει πειστεί.