Ακτιβιστές στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ προσέφυγαν στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλοντας την απόφαση των αρχών της πόλης να κόψουν το νερό σε χιλιάδες κατοίκους. Οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν ότι οι μισοί από τους 323.000 λογαριασμούς είναι ληξιπρόθεσμοι και ότι έχουν αρχίσει να κόβουν την σύνδεση σε όσους χρωστούν περισσότερα από 150$ ή έχουν καθυστερήσει την πληρωμή για 60 μέρες. Από τον Μάρτιο σχεδόν 3000 συνδέσεις υδροδότησης διακόπτονταν κάθε εβδομάδα.

Ads

 
Η υπηρεσία υδροδότησης του Ντιτρόιτ έχει χρέος 5 δις δολαρίων και για τον λόγο αυτό είχε αρχίσει να συζητείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόλη γίνεται εις βάρος των βασικών δικαιωμάτων όπως αυτά έχουν διατυπωθεί σε σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο δικαίωμα στο πόσιμο νερό και την καθαριότητα.
 
Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Ενό, τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας υδροδότησης που μίλησε το DemocracyNow!, «με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να συνεργαστούμε πιο επιθετικά, ναι, με τους πολίτες για να τους αναγκάσουμε είτε να πληρώσουν είτε να εξετάσουν σχέδια αποπληρωμής. Και μέχρι στιγμής λειτουργεί. Μειώσαμε το χρέος μας λίγο».
 
«Κόβοντας το νερό σε ένα σπίτι που το επιτηρεί η κοινωνική πρόνοια, εάν κοπεί το νερό θα τους πάρουν τα παιδιά και τα δώσουν σε ανάδοχους γονείς. Και ως ανάδοχος γονέας μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα από ότι ο βιολογικός γονέας. Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει στο Ντιτρόιτ», δήλωσε από την άλλη πλευρά η Μωρίν Τέιλορ από την οργάνωση Michigan Welfare Rights στο ίδιο μέσο.  



 
«Όταν ακούμε την υπηρεσία ύδρευσης νομίζουμε ότι αναφέρεται σε αθλητικά παπούτσια που κάποιος πήρε χωρίς να πληρώσει. Όμως μιλάμε για το νερό. Ο ΟΗΕ θα συνταχθεί μαζί μας απέναντι σε αυτή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στο DemocracyNow! η Μίρα Καρουναναθάν, από την διεθνή οργάνωση Blue Planet Project, προσθέτοντας ότι έχουν απευθύνει σχετικό κάλεσμα και στο Κογκρέσο, στην κυβέρνηση και στις αρχές της Πολιτείας.
 
Κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ ανά νοικοκυριό το μηνιαίο κόστος για το νερό είναι κατά μέσο όρο στα 40$-50$. Στο Ντιτρόιτ το κόστος ανέρχεται στα 75$. Για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων μπορεί το κόστος να φτάσει και τα 150$ το μήνα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της πόλης έχουν επιλέξει την οδό της τεχνολογίας με αποτέλεσμα κοντά 400.000 θέσεις εργασίας να χαθούν.
 
«Πολλοί έχουν φύγει από την πόλη. Αλλά κάποιοι άλλοι έχουν μείνει πίσω με την θέληση να χτίσουν ξανά την πόλη. Έρχονται τώρα και τους λένε ότι θα σας κόψουμε το νερό γιατί δεν το πληρώνετε; Είναι απαράδεκτο και δεν θα το ανεχτούμε», είπε η Καρουναναθάν. 

ΟΗΕ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή του Ντιτρόιτ ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα διακόπτοντας την υδροδότηση σε χιλιάδες κατοίκους που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους. «Το να διακόπτεται η υδροδότηση, επειδή δε μπορούν να πληρώσουν επειδή δεν έχουν τα μέσα για αυτό, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος του ανθρώπου στην πρόσβαση στο νερό και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισαν, ενώ ζήτησαν «την άμεση επανασύνδεση» στο δίκτυο διανομής των νοικοκυριών που επλήγησαν.

Ads

Όπως τόνισε οι εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη διακοπή της υδροδότησης στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να πληρώσει αν και έχει τα μέσα. «Όταν υπάρχει μια πραγματική αδυναμία πληρωμής, τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύουν πολύ απλά να κόψεις» το νερό, επισήμανε η Καταρίνα ντε Αλμπουκέρκι, μία ειδική των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πρόσβασης στο νερό και υποδομών υγείας.