O Αλεξάντρ Μουζίτσκο εκ των ηγετικών στελεχών του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» της Ουκρανίας επιτέθηκε με βρισιές σε τοπικό εισαγγελέα, τον έσφιξε από τη γραβάτα του και τον χαστούκισε. Ο Μουζίτσκο που σύμφωνα με το RT είναι γνωστός για τις αντισημιτικές του θέσεις μπούκαρε στο γραφείο του εισαγγελέα για να ζητήσει τα ρέστα επειδή κατά την άποψή του η έρευνα για μια δολοφονία καθυστερεί.

Ads

 
Στην προσπάθεια του εισαγγελέα να του εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα ο Μουζίτσκο απαντά με βρισιές, όπως «βγάλε το σκασμό γαμ… νε σκύλε! Ο γαμ…μένος χρόνος σου έχει τελειώσει!». Επιπλέον τον απείλησε ότι θα τον «παραδώσει» στην πλατεία Maidan.


 
Στο σχετικό βίντεο φαίνεται εκτός άλλων να αρπάζει τον εισαγγελέα από τη γραβάτα και να τον σφίγγει ενώ σε κάποια στιγμή που εκείνος προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις τον χτυπά στο κεφάλι. «Αν νομίζετε ότι είμαι καλός επειδή ήρθα χωρίς το όπλο μου, έχετε λάθος» φωνάζει. Αργότερα ο εισαγγελέας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι ο Μουζίτσκο έχει πιθανόν παραπληροφορηθεί αφού ο ύποπτος ως δολοφόνος κρατείται και συγκεντρώνονται στοιχεία για να του αποδοθούν κατηγορίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιζίτσκο παρέστη σε μια συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου της πόλης Ρόβνο, ακουμπώντας στα έδρανα ένα Καλάσνικοφ. «Όποιος θέλει ας δοκιμάσει να μου πάρει το όπλο» δήλωσε στους τοπικούς αξιωματούχους.

image
 
Στο μεταξύ στο διαδίκτυο κυκλοφορεί φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσιένιουκ να χαιρετά ναζιστικά.

image
 
Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας, καταστράφηκαν δεκάδες αγάλματα του Λένιν όπως και το μνημείο του «άγνωστου στρατιώτη» του σοβιετικού στρατού που πολέμησε ενάντια στους ναζί στην «ματωμένη» πόλη της Λβιβ ενώ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με το δημόσιο διασυρμό του Rostislav Vasilko, γραμματέα της ΚΟ του ΚΚ Ουκρανίας της πόλης Λβιβ, από ακροδεξιούς.

Ads

image

image

image

image
 
Ακολούθησαν πληροφορίες για επιθέσεις σε καταστήματα εβραίων και καταγγελίες εβραίων πως δέχονται απειλές να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο Φράνσις Μπόιλ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Ιλινόις και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας σε σχόλιό του υπογράμμισε την καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από της ουκρανική ακροδεξιά: «Στο Κίεβο υπάρχουν δημόσια καλέσματα για δολοφονίες Ρώσων, Εβραίων και κομμουνιστών από νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες. Εβραίοι εξωθούνται από το Κίεβο ίσως και από τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης, ο Ντμίτρι Γιάρος, αρχηγός του «Δεξιού Τομέα», του συνασπισμού ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, ανέβηκε στο βήμα που είχε στηθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας διακόπτοντας τον Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Θα ορμήσουμε με τα όπλα, σας τ’ ορκίζομαι», δήλωσε προς τους οπαδούς του που τον αποθέωναν, απορρίπτοντας τη συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι νεοναζιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις του Δεξιού Τομέα καλούν τους οπαδούς τους σε σύγκρουση με τους κομουνιστές και τους φιλορώσους με «όλα τα μέσα».


 
«Η νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία χρησιμοποιεί τους νεοναζί και δεν καταδικάζει αυτές τις πράξεις.  Με βάση τα τελευταία γεγονότα το ΚΚ Ουκρανίας θα σταθεί απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Υπερασπιζόμενη το σύνταγμα και τα συμφέροντα των εργαζομένων» ανέφερε το ΚΚ Ουκρανίας στην επίσημη ανακοίνωσή του. 
 

Διαβάστε επίσης:
Τα πογκρόμ της Λβιβ: Η ματωμένη από τους ναζί ουκρανική ιστορία