Ακριβότερη είναι πλέον η ντομάτα από τη βενζίνη στην Ινδία, μετά την εκτίναξή της σε δυσθεώρητα ύψη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ads

Συγκεκριμένα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές με καλλιέργειες αλλά και ο καύσωνας του προηγούμενου μήνα, έπληξαν την παραγωγή, προκαλώντας μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών στις ντομάτες κατά 445%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι συνηθισμένο οι τιμές του προϊόντος να αυξάνονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λόγω χαμηλής παραγωγής, ωστόσο οι τωρινές αυξήσεις έχουν προκαλέσει κοινωνική οργή, αφού πλέον οι ντομάτες έγιναν προϊόν πολυτελείας, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα συστατικό που συναντάται πολύ συχνά στα πιάτα της χώρας.

«Το εν λόγω φαινόμενο της ακρίβειας, οφείλεται σε αυτό που ονομάζουμε εποχικότητα στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται όταν ξεκινήσει η συγκομιδή από τον Αύγουστο» διαβεβαιώνει πάντως από την πλευρά του ο Ροχίτ Κουμάρ Σινγκχ από το τμήμα υποθέσεων καταναλωτών του υπουργείου Τροφίμων.

Ads

Η λιανική τιμή της τομάτας στο Νέο Δελχί την περασμένη Πέμπτη ήταν 120 ρουπίες (1,45 δολάρια) το κιλό, σε σύγκριση με 22 ρουπίες στις αρχές του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού υπουργείου Τροφίμων. Αντίθετα, η βενζίνη κοστίζει περίπου 96 ρουπίες το λίτρο στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ινδία αυξήθηκε στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάιο, με την ακρίβεια να σαρώνει επίσης τα κρέατα, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ρύζι.