Σε παρέμβαση του Βατικανού καλούν γυναίκες αλλά και ο τοπικός επίσκοπος της περιφέρειας Σπέτσια, στην βορειοδυτική Ιταλία, ύστερα από κείμενο που τοιχοκόλλησε ιερέας σε εκκλησία της πόλης. Το κείμενο περιείχε τις θέσεις του ιερέα γύρω από τη βία σε βάρος των γυναικών, η οποία κατά τον ίδιο προέρχεται από τα «προκλητικά εσώρουχα και επειδή δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι».

Ads

 
Σύσσωμος ο Τύπος έχει κατηγορήσει τον πατέρα Κόρσι ότι προκαλεί τη βία και τον φονταμενταλισμό. Εκείνος απάντησε με το κείμενό αυτό, γράφοντας ότι «ο φανατισμένος Τύπος γράφει ότι για τη βία προς τις γυναίκες φταίνε οι άντρες. Στην πραγματικότητα φταίνε οι μητέρες και οι σύζυγοι που δεν κοιτάζουν τα παιδιά τους, δεν μαγειρεύουν, δεν πλένουν ρούχα». Το κείμενο, το οποίο προέρχεται από ακραίο ιταλικό ιστότοπο και δεν αποτελεί πόνημα του ιερέα, γράφει μεταξύ άλλων ότι «οι γυναίκες προκαλούν, φορούν κοντά φορέματα, είναι οι δαίμονες του πειρασμού και πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιά αυτοκριτική».
 
Η επισκοπή έχει καταδικάσει την στάση του ιερέα και διέταξε την απομάκρυνση του κειμένου από την εκκλησία. «Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συσχετιστεί η καταδικαστέα βία κατά των γυναικών με κάποιου είδους άλλα κίνητρα, και πολύ λιγότερο να δικαιολογηθεί», τόνισε ο επίσκοπος Παλέτι.
 
«Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, το 1995, είχε γράψει ανοικτή επιστολή προς όλες τις γυναίκες, για να τις ευχαριστήσει για το έργο και τη συμβολή τους στην κοινωνία», δηλώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης Λέριτσι, όπου βρίσκεται η εκκλησία, σχολιάζοντας ότι οι θέσεις του ιερέα είναι προκλητικές και παραληρηματικές.

Ο ρωμαιοκαθολικός παπάς απάντησε εκνευρισμένος σε δημοσιογράφους που προσπάθησαν να του πάρουν συνέντευξη. «Ελπίζω να σας συμβεί δυστύχημα», απάντησε σε γυναίκα δημοσιογράφο που του έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις του περί ισότητας των φύλων.
 
Οι γυναίκες επικεφαλής της οργάνωσης «Ροζ τηλέφωνο», που παρέχει άμεση βοήθεια και στήριξη σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας τόνισαν ότι «η ενοχοποίηση των γυναικών έχει φτάσει σε εξωφρενικό επίπεδο». Η οργάνωση προσθέτει ότι το να αναρτώνται έξω από μια εκκλησία τέτοιες θέσεις είναι προτροπή προς τον φόνο και την κακοποίηση των γυναικών.  

Δεν εγκαταλείπει ο Κόρσι
 
Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, ο ιερέας Πιέρο Κόρσι δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τον κλήρο. Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ιταλίας, είχαν μεταδώσει την είδηση ότι ο ιερωμένος «προτίθεται να εγκαταλείψει οριστικά τα άμφια».
 
«Κάθε άλλο. Δεν ξέρω από πού κυκλοφόρησε αυτή η πληροφορία, αλλά εγώ παραμένω στην θέση μου και συνεχίζω την αποστολή μου», απάντησε ο πατέρας Κόρσι.
 
Το μόνο που επιβεβαιώνεται, είναι ότι ο Κόρσι αποφάσισε να πάρει μερικές ημέρες άδεια, για να ξεπεράσει «το στρες των ημερών».

Ads