«Δύσκολες» χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την Ουκρανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στην οποία συμμετείχαν ο Ουκρανός ομόλογός του, ο Πάβλο Κλίμκιν, ο Ρώσος, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Γάλλος, Λοράν Φαμπιούς. Κατά τις πέντε ώρες της συζήτησης, όμως, σημειώθηκε κάποια «πρόοδος» σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ. 

Ads

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «λύθηκαν όλα τα ζητήματα» σχετικά με την ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία παραμένει επί δύο ημέρες ακινητοποιημένη στη ρωσική πλευρά των ρωσο-ουκρανικών συνόρων. Όμως σημείωσε ότι όσο το Κίεβο επιδιώκει την ολοκληρωτική νίκη επί των αυτονομιστών είναι άσκοπη κάθε συνομιλία. Σήμερα μάλιστα ο στρατός του Κιέβου κέρδισε νέες θέσεις και περικύκλωσε την πόλη Χορλιβκα, που κατέχεται από ρωσόφιλους. 

Την ώρα πάντως που οι τέσσερις υπουργοί αποφάσισαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις με σκοπό να εξακολουθήσει να ισχύει «η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η πρόληψη μελλοντικών θυμάτων», το NATO ανακοίνωσε ότι «θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα» εάν υπάρξει εισβολή δυνάμεων όπως αυτή που έγινε στην Κριμαία σε ένα κράτος-μέλος του. Η στάση που κρατούν οι δυνάμεις της Δύσης απέναντι στην Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, δεν φαίνεται να δείχνουν ειλικρινή διάθεση για επίλυση του ζητήματος. 

Αν η Ρωσία αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα, είπε συγκεκριμένα ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. Τόνισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επέμβαση στην Ουκρανία. 

Ads

Το NATO έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη αφότου άρχισε η κρίση. Μέτρα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο.

Η ρωσική απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, έχει προκαλέσει πάντως νευρικότητα στην Ε.Ε. που προωθούσε στην Μόσχα το 10% των προϊόντων που εξήγαγε. Σύμφωνα όμως, με τον υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, ο ρωσικός αγροδιατροφικός τομέας δεν μπορεί να ικανοποιήσει πάνω από το 60% των αναγκών της Ρωσίας για τέτοια προϊόντα και «δεν μπορεί να καταφέρει να αναπληρώσει τη διαφορά, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος». Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung είπε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν θα έχει παρά μόνο «μάλλον μηδαμινές επιπτώσεις» στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο, ενώ έκρινε «πρόωρο» να εξεταστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών, όπως ήδη ζητούν αρκετοί στην Ευρώπη. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με το ζήτημα αυτό στο προσεχές Συμβούλιό τους τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, ανοιχτό άφησαν οι Βρυξέλλες, την Παρασκευή, το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία, χωρίς να λείπουν, όμως, οι φωνές και αρκετών ηγετών οι οποίοι εκφράζουν σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής. Στην περίπτωση, όμως, που εφαρμοστούν νέες κυρώσεις, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να επιβάλλει εμπάργκο και στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης. Το εμπάργκο θα αφορά μόνο τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και όχι αυτά που παράγονται στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών σε ρωσικό έδαφος. Τέτοιες δομές διαθέτουν οι Ford, Volkswagen, Renault, Toyota και Hyundai.