Αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε η Eastman Kodak, ζητώντας την υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Στα έγγραφα που κατέθεσε σε δικαστήριο του Μανχάταν, η εταιρεία αναφέρει πως τα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται σε 5,1 δις δολάρια και το χρέος της σε 6,8 δις δολάρια.

Ads

 

Η πρωτοπόρος στα φωτογραφικά φιλμ εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι έλαβε 18μηνη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 950 εκατ. δολαρίων από την Citigroup, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της.
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλη η διοίκηση πιστεύουν ομόφωνα ότι αυτή η κίνηση ήταν αναγκαία και σωστή για το μέλλον της Kodak» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Αντόνιο Πέρεζ.
 
Η Kodak είναι ζημιογόνος από το 2007 και αντιμετώπιζε μεγάλη πίεση στη ρευστότητά της, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων της.
 
Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1880, είχε επιδεινωθεί σημαντικά καθώς περιορίστηκαν τα έσοδά της και δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί νέες εταιρείες που μπήκαν στο χώρο, όπως η Canon Inc. και η Hewlett-Packard Co.
 
Στις 5 Ιανουαρίου, η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της για χρέος της Kodak, ύψους περίπου 1 δις δολαρίων, με αρνητική προοπτική. Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος έκανε λόγο για «αυξημένη πιθανότητα» χρεοκοπίας της εταιρείας βραχυπρόθεσμα.
 
Ο κ. Πέρεζ δήλωσε ότι με την προστασία του άρθρου 11 η εταιρεία του θα μπορεί να συνεχίσει να μεγιστοποιεί την αξία της τεχνολογικής της περιουσίας, όπως τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για ψηφιακές εικόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ψηφιακά τηλέφωνα και η τεχνολογία της για εκτυπωτές.